ZETApress

hírportál

Kultúradömping a Rákóczi úton

Othón Tellez mexikói művész kiállítása nyílt meg tegnap este a Szlovák Kultúra Házában a Rákóczi úton. A Keresztrejtvény II. című rajzsorozat 24 alkotásból áll. Azt a hagyományos játékot idézi, ahol minden sorba egy szót kell írni, s a játékosokra vár a mondatnak, mint kódnak a megfejtése. A rajzsorozat a Texas állambeli Houstonban készült, innen az identitáskereséssel kapcsolatos területek felé vágyakozás és a honvágy.

A méltató megnyitó szavakat Mexikó budapesti nagykövete mondta el szlovák kollégája társaságában. A magyar diplomáciai kart a Külügyminisztérium Amerikai Osztályának főosztályvezető-helyettese képviselte. Megtudhattuk a művészről, hogy alkotásait eddig hatvannál több kollektív és 23 egyéni kiállításon mutatták be úgy hazájában, mint külföldön. Szlovák Intézetben egy éve volt hasonló kiállítás. Akkor egy Szlovákiában élő alkotóművész munkáját láthattuk. A tegnap megnyílt tárlatot július 31-ig tekinthetjük meg.

A mexikói kiállítással egy időben nyílt meg a szomszédos Közép-európai Kulturális Intézetben a Jelek Közép-európából I. Préspanoráma. Tíz pályakezdő képzőművész a Balaton-felvidékről hozta el alkotásait. Két éve határozták el, hogy a közös alkotásnak és együttgondolkodásnak új plénumot keresnek, s ezt a helyet a szepezdi szőlőhegyen találták meg. Ott alapították meg művésztelepüket. Honlapjuk egyelőre nem üzemel, de reméljük, ez csak átmeneti állpot. Rákóczi úti kiállításukat július 14-ig látogathatjuk.

Amíg a két megnyitó zsúfolásig megtelt, az Uránia Kávézóban alig egy tucat könyvbarát üldögélt. Zalán Vince és Kelecsényi László filmesztéta Jean Renoir munkásságáról beszélgetett Életem és filmjeim című könyvének magyar nyelvű kiadása kapcsán. A mű a hetvenes években született, de csak nemrég lett magyarra fordítva, s az Osiris Kiadó jelentette meg igényes kivitelben. A gyér számú közönség a beszélgetés után A szuka című Renoir-filmben találkozhatott a francia rendező munkájával a Fábry teremben.

Szóljon hozzá!