ZETApress

hírportál

Mikszáth Kálmán Díj 2024

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Mikszáth Kálmán Kulturális- és Média Alapítvány tegnap 16-tól 18 óráig adta át a Mikszáth Kálmán Díjakat a Várkerületben, a Csónak utcai Lónyay-Hatvany-villa Aranybástya szalon és rendezvényteremében.

A 2006-ban alapított díj a nyomtatott és az elektronikus médiában nyújtott kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenység, illetve rádiós műsorvezetői munka elismeréseként idén 18. alkalommal került átadásra. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Ignácz Lilla műsorvezetőnő felvezetése után Simon János, az MKKA elnöke köszöntötte a meghívottakat, majd Pócza István, a BLA programvezetője házigazdaként üdvözölte a kisszámú közönséget. Műsorvezetőnk ezután Mikszáth Kálmán: A pénzügyminiszter reggelije című glosszáját olvasta fel nagy derültség közepette.

A díjátadó műsor műsorban a két-két hölgyet és urat egy-egy műsor köszöntötte, s az 5-5 perces laudációk után 3-3 percük volt a köszönőbeszédre. Az 1. díjazott Dióssy Klára, a Duna TV szerkesztő-riportere volt, akit kolléganője: Pólus Enikő laudált. Köszöntőjeként Pitti Katalin: Hamvas Béla prózájából mondott el egy részletet.

Sajnos Simon Kata megbetegedett, így Petőfi Sándor: János Vitéz versrészlete helyett Simon János mondott el néhány sort Petőfiről a 2. díjazott Horváth Ágnes köszöntéseként. A Kossuth Rádió szerkesztő-riporternője laudációját Vass István Zoltán írta, s távollétében Náray-Szabó Gábor olvasta fel.

Utánuk Fricz Tamás ének és gitártudását csillogtatta meg Cseh Tamás – Bereményi Géza: Budapest című dalát adta elő a 3. díjazott Talpassy Zsombor rendező, forgatókönyvíró tiszteletére, akit Nyakas Szilárd laudált, majd Pitti Katalin énekelte, hogy Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország Hegedűs Szabolcs zongorakíséretével a 4. díjazott Berszán György, a Nagyar Nemzet rovatvezetője köszöntésére, akit Fricz Tamás laudált.

A záróműsorban felállva énekeltük Pitti Katalinnal egykori egyházi himnuszunkat, a Boldogasszony Anyánkat, majd Fricz Tamás vezetésével a Kossuth-nótát Simon János zárszava előtt. Az előtérben savas és mentes ásványvízzel koccinthattunk, dumcsizhattunk, pogizhattunk a szeszmentes fogadáson.

Cseppet se bánkódtam az alkoholhiányért, mert egy hete megírtam, hogy a New York Palotában 14 és 20 óra között a Badacsonyi-borvidék tart borkóstolót. Siettem hát oda vissza, hogy a finom fehér borok után egy tüzes vörössel zárjam a napot!

Szóljon hozzá!