ZETApress

hírportál

Mérnök lesz az orgonista

A párizsi Notre Dame-ban is orgonált a Széchenyi István Egyetem végzős villamosmérnök hallgatója. Giczi Balázs mindössze 28 éves, de már most sokszínű életúttal rendelkezik – tudatta Hancz Gábor, az SZE kommunikációs igazgatója. Fotóink Adorján András felvételei.

Gyermekként lett az orgona szerelmese: az alapszakot a győri intézmény Művészeti Karán, a mesterszakot a Zeneakadémián végezte el és meg sem állt Európa több ikonikus orgonájáig. Zenei érdeklődése mellett nem mondott le mérnöki álmairól sem.

A győri Giczi Balázs életét gyermekkora óta átszövi a zene. Általános iskolásként tanárai javaslatára zeneiskolába iratták szülei, ahol megpecsételődött a sorsa. – Lehetőségem volt számos hangszer kipróbálására, azonban a kezdetektől tudtam, hogy engem igazán az orgona érdekel. Szeretetét a templomból hozom magammal, ahol már alsó tagozatos diákként ámulatba ejtett. Ehhez elsőként a zongorázást kellett elsajátítanom magas szinten, így kitartóan és szorgalmasan gyakoroltam. Ennek köszönhetően egyre több mindent tudtam eljátszani zongorán, majd később orgonán – hangsúlyozta a fiatal művész.

Elsőként a győrszentiváni kántor tanította az ifjú orgonistát, majd később a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban folytatta tanulmányait. Közben megmaradt reál érdeklődése is. – A zeneművészeti képzésem mellett a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnáziumba jártam, így két középiskolát végeztem el egyszerre, esténként pedig a templomba mentem gyakorolni. Ez persze áldozatokkal járt, de nem szerettem volna lemondani egyik irányról sem. Ez a mai napig így van: egyaránt fontos számomra a villamosmérnöki képzés és az orgona! – tette hozzá Balázs.

A tehetséges fiatal jelenleg a Széchenyi István Egyetem végzős hallgatója villamosmérnök alapszakon, nyáron szerzi meg oklevelét. Korábban az intézmény Művészeti Karának előadóművészet alapképzésén diplomázott, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait mesterképzésen. – A különböző képzések mind más-más élményt nyújtottak. A Zeneakadémián töltött évek alatt lehetőséget kaptam, hogy ikonikus helyszíneken orgonálhassak, többek közt a párizsi Notre Dame-ban, csupán egy hónappal a katedrális leégése előtt, valamint nemzetközi mesterkuzuson vehettem részt Lyonban. A villamosmérnöki képzésem alatt pedig belevethettem magam a PLC-programozásba, és naprakész tudással gyarapodhattam a robotika területén is. Szakmai gyakorlatomon nemrégiben tapasztaltam, hogy az egyetemen szerzett tudást milyen jól tudtam alkalmazni valós ipari feladatoknál – mondta a mérnökhallgató.

Giczi Balázs a jövőben sem tervez lemondani álmairól, szeretné folytatni mindkét szeretett területét: a villamosmérnöki és az orgonista karrierutat. Aki szeretné élőben is meghallgatni gyönyörű orgonajátékát, az látogasson el a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomba, ahol vasárnap estéként rendszeresen orgonál.

Szóljon hozzá!