ZETApress

hírportál

Szomszédünnep Pécsett

A Párizsból indult, mára Európa-szerte népszerű civil mozgalom célja, hogy a városokban élő családok, akik sokszor csak látásból ismerik egymást, egy közös, sütés-főzéssel, beszélgetéssel, játékkal egybekötött ünnepi rendezvény során közelebb kerüljenek szűkebb lakóközösségükhöz, és felfedezzék azokat a közös pontokat, amikre a rohanó hétköznapok során eddig nem volt alkalmuk.

Az első Szomszédünnep, mely a Hungarofest Nonprofit Kft. kezdeményezésére jött létre, városszerte több helyszínen, több száz pécsi civil és aktivista közreműködésével valósul meg, azzal a céllal, hogy megmutassa a helyi közösség szervezőerejét, és felhívja a figyelmet egymás elfogadására, a kulturális sokszínűségben rejlő teremtőerőre. A mozgalom lényege, hogy ne csak ?látásból ismerjük? a mellettünk élőket, hanem a május 28-ai ?szomszédoláson? közeledjünk egymáshoz és törődjünk a körülöttünk élőkkel.

A májusban megrendezendő Szomszédünnep egy olyan nap az évben, mikor egy közös főzés, együtt egy nagy asztalnál elköltött vacsora, közös játékok vagy sportolás, kulturális program vagy kertészkedés, közösségi bolhapiac stb. alkalmával kicsit jobban megismerhetjük szomszédjainkat, s ha volt netán vitánk velük, ezeket is tisztázhatjuk. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere is látogatást tesz a Szomszédünnepen ? tudta meg Rozs Borbála.

14:00 ? Fogd a Kezem Alapítvány (Patacs, Kovács Béla utca 10.)

A Fogd a Kezem Alapítvány fogyatékosok nappali intézményét működteti. Ez családi házas környezet, ahol a szomszédokkal jó kapcsolatot sikerült kialakítani, de néhány házzal arrébb már nagyon keveset tudnak róluk. Szívesen kinyitnák a napközi kapuját a szomszédok előtt, és megmutatnák, mit dolgoznak és gyártanak értelmi fogyatékos fiataljaik. Szívesen várják bográcsozásra, sütögetésre és emellett kötetlen beszélgetésre őket.

14:45 ? Rácz Aladár Közösségi Ház (József u. 4.)

Az 1998 októberében ünnepélyes keretek között átadott közösségi ház a Dél-Dunántúli régió cigányságának szellemi, kulturális és módszertani bázisává vált az idők során. Vezetői mindenkit szeretettel várnak, a közvetlen szomszédokat és másokat is, aki közelebbről szeretnék megismerni a cigány kultúra területén munkálkodókat.

15:30 ? Goldbach Julianna (Gárdonyi Géza utca 23.)

A régi Kertvárosban található családi házas övezetbe tartozó utca lakóit várják kürtöskalácssütéssel sok szeretettel, gyerekprogramokkal, beszélgetéssel a kölcsönös megismerés reményében.

17:00 SZÉCHENYI TÉR ? Megnyitó lufis flashmobbal

Gyerekek adott pillanatban egyszerre, adott jelre felengedik a lufikat, ezzel startol a Szomszédünnep; a képeslapokat elküldik a városoknak.

17:15 KIRÁLY UTCA ? Sétáló utcabál ? program

17.00: a Hírös Pannónia Régi-zenei Együttes előadása, játszóház kicsiknek és nagyoknak, fórum asztal: mindennapi problémák a sétálóutcákon, népi hangszerek zenés műsorral egybekötött bemutatója, gyermek íjászat, 18.00: kismotor-, kisbicikli- és rollerverseny.

Szóljon hozzá!