ZETApress

hírportál

Kerékpárral Londonba

Ferenczi István, 31 éves angoltanár július elsején, vasárnap reggel Nagy-Britanniába indul szabadságra. Kispesti lakásából kilépve azonban nem a közeli reptér felé veszi az irányt, hanem előző este felszerszámozott kerékpárjára száll.

Az Erzsébet tér érintésével délelőtt maga mögött hagyja a fővárost, hogy tervei szerint három héttel később Szlovákián, Ausztrián, Németországon, Hollandián, Belgiumon keresztül a skóciai Ballater-be érjen. Augusztus 4-én délnek fordul és bő egy héttel később, 2583 km letekerése után megérkezik a londoni Heathrow reptérre – a második Nemzetközi Klíma Táborba. A Climate Camp honlapján bővebb információkat is kaphatunk.

Megspórolt CO2-kibocsátás: ahhoz képest, ha az utat négyesben tenné meg egy 1300 köbcentis autóban: 109 kg. Ahhoz viszonyatva, ha a Ferihegy – Aberdeen – London Heathrow útvonalon repülne: 415 kg.

Az augusztus 14-e és 21-e között tartott Nemzetközi Klíma Tábor szabadegyetem, fesztivál, demonstráció és politikai nyomásgyakorlás egyszerre, ahol a résztvevők az egyén által alkalmazható megoldásokat keresnek, illetve azon igyekeznek, hogy az éghajlatváltozás ügye a döntéshozók számára is megkerülhetetlen legyen. Az esemény idén a közlekedésre fókuszál. Az odavezető maratoni, nyolc országot érintő egyszemélyes biciklitúra Ferenczi István figyelemfelkeltő akciója azért, hogy helyváltoztatása során lehetőleg mindenki tegyen valamit a klíma megóvásáért.

Természetesen senkitől se várom el, hogy ilyen hosszú utat biciklivel tegyen meg, ennél sokkal kevesebb is elég. Például tíz percnél rövidebb útra lehetőleg ne üljünk autóba; használjunk minél többször kerékpárt, vagy ha Budapesten ezt nem merjük, akkor lobbizzunk képviselőinknél biztonságos kerékpáros infrastruktúráért. Utazhatunk tömegközlekedéssel is, ha netán viszolygunk ettől, akkor követeljünk kulturáltabb utazási körülményeket.

A Klíma Táborban szeretné megtudni, miként lehet a sajtó és a környezetvédő mozgalmak segítségével érdemi lépésekre kényszeríteni a döntéshozókat. Tudni szeretném azt is, mi kell ahhoz, hogy az emberek ne csak a hatalomtól várják a megoldást, hanem maguk is alternatívákat keressenek. Ha tényleg már csak tíz évünk van, hogy lényegileg mérsékelni tudjuk a klímaváltozás hatásait, akkor ezt itthon is meg kell értetni az emberekkel, cselekvésre kell bírni őket, mondja utazása céljairól Ferenczi István.

Szerinte ez annál is aktuálisabb, mert ugyan Magyarország azzal büszkélkedik, hogy a szocialista ?nehézipari? idők kibocsátáshoz képest ma kevesebb üvegház hatású gázt enged a levegőbe, ám közben például az EU vasutat preferáló támogatási politikájának dacára is elsősorban autópályák építésén munkálkodik. További információ Ferenczi Istvántól a 06-70/339-0711 telefonszámon kapható. István naplót vezet útjáról, a Tour de Klímáról, mely itt érhető el.

Szóljon hozzá!