ZETApress

hírportál

Nem vezethette a cserkészeket

Az elmúlt héten hunyt el Pungor Ernő kémikus, akadémikus, az Antall-kormány tárca nélküli minisztere. Temetése pénteken délben lesz a Kerepesi temetőben. Csak kevesen tudják róla, hogy a Magyar Cserkészszövetség országos parancsnoki tisztére is pályázott akkoriban, de mégsem nyerhette el azt. Alábbi írásunkkal megpróbálunk betekinteni a kulisszák mögé.

A Magyar Cserkésznek, az MCSSZ havonta megjelenő magazinjának külsőztem a ?90-es évek elején. Állandó parlamenti belépőmet is nekik köszönhettem. Főszerkesztőnk a Kormányszóvivői Iroda vezetője volt. Igaz, ezt kevesen tudták róla, mert a kommunikációt előbb László Balázs, majd Juhász Judit testesítette meg. Ők voltak a kormány arcai, őket láttuk a sajtótájékoztatókon. Szerdahelyi Csongor mindvégig a háttérben maradt, onnan irányított.

A szövetség tisztújításra készült, s az országos elnöki posztra is sokan jelentkeztek. Surján Laci bácsinak sok kihívója akadt. Neve onnan lehet ismerős, hogy az idős cserkésztiszt az akkori népjóléti miniszternek ? a jelenlegi néppárti uniós képviselőnek ? az édesapja. A fia volt akkor még a KNDP elnöke is, s az MCSSZ is a XII. kerületben, a pártházban székelt. Ugyanitt készült a magazinunk is, amely havonta tartotta lapindító értekezletét.

Pár hét volt csak hátra a szövetség közgyűléséig, amikor a lapindítón Laci bácsi is megjelent. Sosem szokott ott lenni, most viszont Csongort kereste. Elmondta neki, hogy Pungort megosztó személyiségnek tartja, aki emiatt alkalmatlan a szövetség vezetésére. Jó lenne, ha a miniszterelnök győzné meg erről, s ebben kérte főszerkesztőnknek, mint a szóvivői iroda vezetőjének segítségét.

Teleki Pál miniszterelnök is országos cserkészparancsnok volt a háború előtt, szóltam bele a nagyok dolgába, de rögvest lehurrogtak. Ő csak addig vezette a cserkészeket, amíg kormányfő nem lett, de utána rögvest lemondott, felelte Laci bácsi. Hozzátette még, hogy a következő választásig szeretne posztján maradni, s addigra talán találnak egy mindenki számára elfogadható utódot.

A választásig hátralévő napokban aztán sorra léptek vissza az elnökjelöltek. Az ominózus szombatra már csak ketten maradtak versenyben: Pungor és Surján. Nagy meccsnek ígérkezik a mai választás, írta meg a reggeli Kurír, s tudósítót is küldött a helyszínre. Szerettek volna még a választás előtt mindkét jelölttel interjút készíteni, de ezt nem tehették meg. Pungor Ernő nem jött el, csak levelet küldött. Tudatta benne, hogy visszalép a jelöltségtől, s ezt hivatali elfoglaltságával indokolta. Hogy tényleg ez volt-e az igazi ok, vagy miniszterelnöki nyomásra cselekedett, már sosem fogjuk megtudni.

Egyetlen jelöltként Laci bácsi győzött. Nem sokkal később Csongor távozott a laptól és a Miniszterelnöki Hivatalból, s a Vatikánban vállalt külszolgálatot. Vele együtt a szerkesztőség is távozott a KDNP székházából egy II. kerületi ingatlanba. A ?94-es választásokon aztán győzött a szociál-liberális koalíció, s a cserkészek is végleg eltűntek az állami ünnepségek protokolljából. Az MCSSZ-t is nemsokára új elnök vezette, de a kandidálók sorába Pungor Ernő akkor már nem állt be. Nem volt miniszter sem már, hanem csak a tudománynak élt. Nyugodjék békében!

Szóljon hozzá!