ZETApress

hírportál

Tér-Film-Zene a Kossuth téren

Azt mondják, a kultúra ma nem trend és nem is trendi hazánkban. Azt mondják, csak annak van létjogosultsága, ami piacképes, ami jó pénzért eladható. Azt mondják, az átlagembernek nincsen is igénye többre-jobbra, mint amit a kereskedelmi médiumok kimérnek számukra. Azt mondják, ezek a médiumok nem alakítják, csak kiszolgálják a közízlést.

Én meg azt mondom, mindez hazugság. Jól körülírható, jól kitapintható érdekek mentén kirajzolódó becsapás, mely remek marketinggel mára már-már önbecsapássá nemesült. Én még annak a sárga rózsás nemzedéknek a tagja vagyok, mely hittel vallja: el ne hidd azt, bárki mondja, hogy ez jó így, el ne hidd, hogy minden rendben, bárki szédít! ? mondta el Bányai Gábor programigazgató.

Mi, akik ezt a Fesztivált szervezzük évek óta, azt mondjuk ? mert ezt tapasztaltuk ?, hogy a jóra-szépre fogékonyságot nem lehet kiölni senkiből. Azt mondjuk, hogy ha a Parlament szépséges terén valaki Mozartot, Kodályt, Bartókot, Kálmán Imrét vagy Verdit, musicalt, operettet, jazzt, nép- vagy világzenét hallgat és lát, az másnap jobb emberként gyűri tovább a divatos robotot. Azt mondjuk, hogy akinek megidézzük az elmúlt év-évek legjobb hazai és külföldi filmjeit, színházi és operaelőadásait, akinek megnyitunk alig használt archívumokat, hogy lássa-élvezze őket közösségben, ezrednyi sokadmagával, fogékonyabb lesz a nyár multával is könyvre, színházra, filmre, zenére, a kultúrára.

Azt mondjuk, hogy aki ? magukat és nyájukat szembeköpő, lenéző és eláruló médiagenyák helyett ? a magyar némafilm sztárjain vagy Chaplin és Buster Keaton bohózatain mulat, annak nevetése tisztább és messzehangzóbb. Azt mondjuk, hogy mi nem fogyasztóknak, hanem nézőknek, játékra fogékony felnőtteknek és gyerekeknek teremtünk pár heti ünnepet. Mert ismét ünnep lesz a Parlament előtt és még néhány nagyvárosban. A lenézett, lesajnált kultúra ünnepe. Csepp a hétköznapok trendi tengerében. De egy sziklát kivájni a cseppek is tudnak ? a tenger háborgó mocska nélkül, mondta el a programigazgató.

Tér-Film-Zene országszerte

Kellemes nyáreste, csodálatos szabadtéri környezetben, egy hatalmas kivetítőn komolyzenei koncertfilmet néz több ezer ember. Nem, nem a bécsi városháza előtt vagyunk a már 17 éves hagyománnyal rendelkező komolyzenei filmfesztiválon, hanem Budapesten, a Parlamentnél, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

Idén negyedik alkalommal rendezik meg július 6-a és 29-e között a Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivált. A már hagyománnyá vált rendezvényt, mely nem csak a budapestieknek, hanem a hazai és külföldi turistáknak is igényes és ingyenes kikapcsolódási lehetőséget nyújt, megkedvelte a közönség.

A napi tematika szerint összeállított műsor délután fél ötkor a családi filmekkel kezdődik, ezeket zene- és táncfilmek, majd játékfilmek követik. A program némafilmekkel zárul, melyeket élő zongorakísérettel láthatnak a nézők, adta hírül a Magister Press a Néprajzi Múzeumból.

A szervezők nem csak arra gondoltak, hogy a műsor minden korosztály számára vonzó legyen, figyelnek az ?egyéb részletekre? is, többek között a mozgássérültekre, a kerékpárral érkezőkre, és a kisgyermekes szülőkre. Utóbbiaknak például baba-mama szoba áll a rendelkezésükre, hogy ne legyen probléma, ha egy apróságot tisztába kell tenni. De, ha már itt tartunk, a felnőtteknek sem kell egy fa vagy bokor mögé bújniuk. A higiénikus és tiszta környezet érdekében mellékhelyiségeket állítanak fel.

Ha nagy a hőség, bekapcsolják a hűvös vízpárát szóró tér-léghűtő berendezéseket. A kedves hoszteszek nemcsak információkat, hanem eső esetén esőköpenyt, erős napsütés ellen napellenzőt és – annak, aki a fűre akar telepedni – ülőpárnát adnak. A rendre diszkrét biztonsági szakemberek felügyelnek, az orvosi ügyelet is jelen van, a vendéglátás pedig színvonalas és pénztárcakímélő.

A 62 nm-es videófalhoz professzionális hangosítás párosul. A vezérlőstúdióban délután fél 5-től éjjel 11-ig a meghirdetett filmekkel ?etetik? a digitális lejátszókat. De, a műsoron kívüli időszakban is van mit nézni, mivel a rendszer a nap 24 órájában folyamatosan működik. Ilyenkor híreket, információkat és Magyarország turisztikai nevezetességeit bemutató filmeket vetítenek. Mivel a Kossuth tér miliőjébe nem illenek a harsány reklámtranszparensek, a téren nem látni reklámmolinókat, napernyőnek álcázott hirdetési felületeket és egyéb tolakodó reklámeszközöket. A támogatók és a közreműködők a kivetítőn, a vendéglátó pavilonok elektronikus étlapjain, és az információs pavilon oldalán elhelyezett (az aznapi és másnapi programot közlő) plazma televízión jelennek meg.

A Tér-Film-Zene Fesztivál ez évben túllép a főváros határain. A budapesti eseménnyel párhuzamosan, annak mintájára Szegeden, Pécsen, Debrecenben és Győrben is rendeznek Tér-Film-Zene Fesztivált. Az alapító és a társszervezők bíznak benne, hogy a Tér-Film-Zene Fesztivál Országszerte esemény sorozat a bécsi rendezvényhez hasonlóan, még sok évig fog vendégeinek kellemes perceket, a házigazda városoknak turistákat és hírnevet szerezni. További információk és a részletes műsor honlapjukon megtalálhatók.

Szóljon hozzá!