ZETApress

hírportál

Búcsú a Lánchídon

Már tizenhatodik alkalommal ünnepelhetjük az idén a Budapesti Búcsúban, hogy az utolsó szovjet katona is elhagyta hazánk területét. Elmentek a tankok, megjöttek a bankok, harsogta az elmúlt évtizedben egy joviális politikusunk, de azóta már ő is elment. Mi itt maradtunk és mindenre jól emlékezünk.

Június utolsó szombatján a Lánchíd Tánchíddá változott. A Budai Hídfő Pódiumon a népek táncaiban gyönyörködhettünk naphosszat, míg a pesti oldalon a Budapest Fringe Fesztivál idei felfedezettjei szolgálták fel a tánckoktélt. Este a világhírű Experidance együttes kápráztatott el lenyűgöző előadásai legszebb pillanataival. A városligeti Vajdahunyadvárban gyermekvár épült, benne a Fából faragott játszóházban Bartók Bélára emlékezhettünk. A 125-ik Bartók-évforduló tiszteletére a Hősök terén Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertezett. Igyekezni kellett a helyfoglalással, mert csak az első hétezer nézőnek jutott papírszék.

Vasárnapra a Tánchíd Zenehíddá változott. A népek tánca helyett népek zenéje szólt a budai oldalon, reggeli zenét fújtak a Pesti Hídfő Pódiumon. Őket követték a fentebb leírt hosszú nevű fesztivál további felfedezettjei. A sort Tumba y Quema és David Dely, a szakmai különdíj nyertesei fogják zárni ma este nyolc órakor a pesti oldalon.

Szóljon hozzá!