ZETApress

hírportál

Láss! Ne csak nézz!

A NOVOVER Alapítvány Gábor Dénes középiskolai ösztöndíjait és az egyetemisták OTDK ösztöndíját ma délben Újbudán, a Természettudományi Kutatóintézet földszinti nagy előadótermében tartott ünnepségen vehették át a diákok.

A díjak átadásában közreműködött dr. Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke, prof. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnöke, dr. Keserű György, a TTKI Gyógyszerkémiai Kutatócsoport vezetője és dr. Bendzsel Miklós, az Alapítvány Kuratóriumának elnöke. A Rákóczi Szövetség különdíját – egy hetes sátoraljaújhelyi táborozást – Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség tanácsadótestületi tagja adta át a zentai Csabai Debórának és Varga Tímeának, akik sajnos nem tudtak eljönni.

Gábor Dénes mintegy fél évszázada, a Római Klub alapítóinak sorában mind nagyobb szenvedéllyel vizsgálta a technológia és az innovációk társadalmi környezetét és hatásait. Eredményeit önálló könyvekben is közreadta: a Tudományos, műszaki és társadalmi innovációk, illetve Az érett társadalom lebilincselő gondolatmenetei alapján éppen a mai horizontunkról fogalmaz meg sok – helytállónak bizonyult – előrejelzést. Nem véletlen, hogy műszaki téziseinek katalógusát az Anyag és az Energia világának vízióival kezdi, s a technika autonóm fejlődésének önálló fejezetet szentelt. Kiemelkedő mérnök-fizikusi talentuma széles műveltséggel és felelős társadalmi gondolkodással párosult.

A Római Klub tevékenysége az elmúlt évtizedekben rendkívül nagy hatást gyakorolt a tudományos életre és a gazdaságpolitikai vélekedésekre, és megteremtette a globális dimenziókban való gondolkodás tudományos alapjait. Jelentéseik hasznos kalauzként szolgáltak úgy a tervezés, mint a veszélyek és esélyek racionális és humánus kezelése terén. A NOVOFER Alapítvány, a reál tárgyak magas szintű elsajátításának ösztönzése érdekében Láss! Ne csak nézz! címmel hirdette meg a Gábor Dénes Ösztöndíj pályázatot a hazai és a határainkon túl élő, magyarul tudó középiskolások körében. Leleményes, bátor és jól alátámasztott látomásokat és ajánlásokat vártunk a diákoktól, hiszen Gábor Dénes elhíresült mondása szerint: A jövőt nem lehet megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni. A pályázati munkák kidolgozására váró kérdések a következők voltak:

Milyen egészséggel kapcsolatos új mérőeszközök, szenzorok bevezetését vagy létező eszközök (pl. okosórák, vérnyomásmérők, vércukormérők, applikációk, stb.) tudatosabb használatát javasolná egészségünk megőrzésére?

Milyen kommunikációs módszert javasolna az egészségre közismerten ártalmas ételek, italok, élvezeti cikkek (pl. cukrozott, szénsavas üdítőitalok, energiaitalok, cigaretta) fogyasztásának csökkentésére?

Milyen jobbító javaslata van arra vonatkozóan, hogy az egészségügyi vészhelyzetbe került emberek a lehető leggyorsabban mentőorvosi, illetve kórházi ellátáshoz jussanak?

A kuratórium 2023-ban egyöntetű döntés alapján az alábbi ösztöndíjakat ítélte oda:

150 ezer forintos ösztöndíjban részesült:

Aradi Hanna Adelina, a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Dr. Prokainé Hajnal Zsuzsanna,

Kovács Kitti, győri Kazinczy Ferenc Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Meggyesi Dóra,

Nagy Linda Jácinta, a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Kurcsics Raffaella.

100 ezer forintos ösztöndíjban részesült:

Csöngei Kata, a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Kurcsics Rafaella,

Lukász Lili, az Újbudai Széchenyi István Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Pálosné Ferber Terézia Mária,

Szilvágyi Linett Anna, a budapesti ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, felkészítő tanára SzabóBence Farkas,

Tóth Dávid Benett, a budapesti Bornemissza Péter Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Eggendorferné Bagyarik Cecília.

50 ezer forintos ösztöndíjban részesült:

Horváth Lilla Zsófia, a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Kurcsics Rafaella.

Pásztor Dávid, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Bálint Nóra

Pavelka Vita Kata, a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Kurcsics Rafaella.

A középiskolai ösztöndíjasok megkapják az OTDT által adományozott Tehetségútlevelet is. Gábor Dénes: Érett társadalom című könyvét a következő pályázóknak ítélte oda a bíráló bizottság:

Mezey Dorottya, a Budapest Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, felkészítő tanára dr. Erős-Honti Zsolt

Ötvös Nóra Petra, a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Pósán Enikő

Székely Boglárka, a Budapest XIV. Kerület Teleki Blanka Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Kalmár Margit

Rafael Orsolya, a Premontrei Iskolaközpont tanulója, felkészítő tanára Neubrandt Nóra Orsolya

Molnár Evelin, a Jedlik Ányos Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Venczel Katalin

Kondrát Liza, a Szent Margit Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Pethő Gazdag Cecilia

Kovács Bálint, a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Takács Éva

Csabai Debóra, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Bálint Nóra

Varga Tímea, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Bálint Nóra

Bozó Ábel, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola tanulója, felkészítő tanára Kállainé Varga Mária

Eszenyi Emese Ágnes, a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Szabó Ágnes

Borbély Zalán Zoltán, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója, felkészítő tanára dr. Bacsó Viktória

Bagó Zsófi Sára, a Kalocsai Szent István Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Zsivicza Zsolt

Dr. Bendzsel Miklós köszönetét mondott a fent említett felkészítő tanároknak áldozatos munkájukért. Közülük dr. Bacsó Viktória, Eggendorfné Banyarik Cecília, Kállainé Varga Mária, Kurcsics Rafaella, Pálosné Ferber Terézia Mária és Takács Éva helyben fogadta a gratulációt, míg a többiek interneten hallgatták az elismerő szavakat.

A kétévente odaítélendő Gábor Dénes OTDK-ösztöndíjat Kádár Attila, a BMGE Informatikai Karának hallgatója nyerte, aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által szervezett 36. OTDK Informatikatudományi Szekciójában nyújtott tudományos teljesítményével érdemelte ki a műszaki tanulmányait inspiráló elismerést. Dolgozatának címe FedMOD: Keretrendszer Federatív Multitaszk Objektum Detekció problémájára. Témavezető tanára Hadházi Dániel tudományos segédmunkatárs volt.

A 2023. évi Gábor Dénes-díjak átadására december közepén kerül sor az Országház Főrendi Termében, melyre a mostani ünnepeltek is meghívást kapnak – mondta műsorvezetőként Kocsis-M. Brigitta, a Tudományos Újságírók Klubja elnöke a közel kétórás ünnepséget követő szendvicsparti előtt.

Szóljon hozzá!