ZETApress

hírportál

A kultúra angyalai

Pécs ismét különleges eseménynek adott otthont. Az Ábrahám karaván hétfőn indult ? a három 2010-es kulturális fővárost összekötve ? Essenből Pécsen át Isztambulba, hogy a különböző vallások és kultúrák közötti toleranciát és egyetértést hirdesse.

Szerdán 12 és 15 óra között a szimbólum egy-egy homoklenyomata készült el a városban, ezzel is jelképezve a különböző vallások békés egymás mellett élését. Az akció 12-kor kezdődött a Székesegyház előtt, ahol a részvevők elkészítették a térkövezetre a szimbólum egy homoklenyomatát, amelyet utána a Kórház térre, a Jakovali Hasszán pasa dzsámihoz görgettek, majd a következő helyszín a Kossuth tér volt. Mindhárom helyen az egyházak képviselői fogadták az alkotókat.

Tegnap 12 órakor az Ágoston téren a városvezetés és a három egyház képviselőinek részvételével kiöntötték a szimbólum fémöntvény változatát is a térkövezetbe és a szervezők átnyújtottak a városnak egy oklevelet.

Carmen Dietrich és Gregor Merten képzőművészek készítették a művet. ? Mi indította Önöket arra, hogy létrehozzák a Kultúra Angyalát? ? kérdezte tőlük Rozs Borbála.

Ezzel is felhívjuk a figyelmet a keresztény, a zsidó és a muszlim vallás követői között egyre erősödő feszültségekre és egyben párbeszédre hívjuk a különböző vallások és kultúrák képviselőit.

Mi a legfőbb üzenete ennek az alkotásnak?

Bár vannak különbségek és nézeteltérések a különböző vallások és kultúrák között, de ugyanazon a Földön élünk és csak együtt tudunk megteremteni egy közös és békés jövőt és mindehhez elsősorban toleranciára és párbeszédre van szükség.

Szóljon hozzá!