ZETApress

hírportál

Botanikus kerti kikelet

A kikelet és a március 10-ei Beporzók Napja alkalmából a MATE Budai Arborétumában szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott délelőtt a 30 éves fennállását tavaly ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége. Fotóink Egressy Rita felvételei.

A gyűjteményes kertek idén is több száz természeti környezettel foglalkozó, jeles zöld napokhoz kapcsolódó, emellett számos kulturális programmal is várják a látogatókat. A Beporzók Napja február 13-ai Ludovika téri sajtótájékoztatójáról idekattintva olvashatunk.

A modem botanikus kertek és arborétumok küldetése mára messze túlmutat a hagyományos, tudományos élőnövény gyűjteményeket a kutatás és az oktatás céljából fenntartó szerepükön. Az egyes növényfajok bemutatásán túl egyidejűleg egy ember alkotta, de a természet törvényei szerint működő életközösséget mutatnak be, törekedve az élővilág összefüggéseinek megláttatására.

A Beporzók Napja a természet ébredésekor, a tavaszi zsongás kezdetekor pontosan ezen összefüggésekre hívja fel igen szemléletesen a figyelmet: beporzók nélkül a növények nagy része nem lenne képes megtermékenyülni és szaporodni. Számtalan esetben függ egymástól növény és állat élete, együtt virulnak vagy pusztulnak.

A növénygyűjtemények fajgazdagsága az ott élő állatok fajgazdagságával jár együtt, ezért a gyűjteményes kertek széles körben nyújtanak lehetőséget az egyéni megfigyelésekre, ugyanakkor a természet és törvényszerűségeinek megismertetésére, a környezet-kultúra közvetítésére. Az összefüggések megismerése nagyban járul hozzá a környezettudatosság kialakításához, a fenntarthatóság szemléletmódjának megértéséhez, a helyes magatartásformák megismeréséhez és kialakulásához, a környezeti érzékenységhez.

A botanikus kertek és arborétumok 2023-ban is nagy számú programot kínálnak. Több mint 30 zöld, illetve kulturális jeles napon kínálnak tematikus programokat: idén a Föld Napján 15, a Madarak és Fák Napján 18, a Kutatók Éjszakáján 12 kert várja országszerte külön programokkal is a látogatókat.

Közkedveltek az egyedi események is, mint pl. a Ginkgo Napok az ELTE Füvészkertben, a Szorgos Hangyák Napja a Szarvasi Arborétumban, a Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón, a Lótusz Napok a Szegedi Füvészkertben, a Természetművészeti Nyitott Műhely a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton, vagy a Follyart a Folly Arborétumban Badacsonyörsön. Továbbra is nagyon népszerűek a Szentjánosbogár séták is. Közel tíz kertben lesz idén is különböző szabadtéri zenei esemény.

A világjárvány idején a szabadtéri attrakciók, így a gyűjteményes kertek jelentősége a szabadidő eltöltésében, a tartalmas kikapcsolódásban, a testi-lelki egészség megőrzésében felértékelődött. A természet árasztotta nyugalom és harmónia iránti igény fokozódott, a látogatói érdeklődés 2021-ben átlagosan 20%-kal emelkedett, és ez 2022-re is kihatott. A gyűjteményes kertek hazánk kiemelkedő ökoturisztikai attrakciói.

Sokezer növényfaj ismerhető meg az arborétumokban és botanikus kertekben, így évről-évre az év fajainak jelentős része is: az idei év fája, a vénicszil 21, az év emlőse, a vakond 26, az év lepkéje, a fecskefarkú pillangó 22, a közönséges temetőbogár 13 tagkertben látható, amely szintén árulkodik a kertek élővilágának gazdagságáról.

Nemcsak a Szövetség büszkélkedhet 30 éves fennállásával, 2023-ban 130 éves jubileumát ünnepli a MATE Budai Arborétuma, 60 éves a MATE Soroksári Botanikus Kertje és 30 éves az Isodyana Botanikus Kert Somogyvámoson.

A Szövetség igen tartalmas évet tudhat maga mögött, 2022. május 16-20-án Budapest adott otthont a EuroGard IX. Kongresszusnak, az Európában működő 800 botanikus kert három évente megszervezésre kerülő ötnapos csúcsrendezvényének, amelyre közel 200 szakember érkezett.

Nyáron zárult a Bölcs Fák (Wise Trees) Interreg SKHU projekt, amely a botanikus és történeti kertekben élő koros fák szakszerű kezelését és népszerűsítését, a kertturizmus fellendítését tűzte ki célul az érintett régióban. Közel 100 faegyed már látható a projekt honlapján, a Szövetség saját erőből és további források bevonásával bővíteni kívánja a bemutatott matuzsálem fák körét szerte az országban.

A MABOSZ 1992-ben alakult, jelenleg mintegy félszáz hazai tagintézményt tömörít, amelyek jelentős része a természetvédelmi oltalmon túl történeti kertként műemléki védettséget is élvez. Elnöke Zsigmond Vince, a FÁNK hatgyermekes főkertésze. A tagkertek tudományos élőnövény gyűjteményeket tartanak fenn, több mint félezer védett honos növényfajt őriznek, stratégiai jelentőségű génbankok, oktatási – környezeti nevelési szerepük pótolhatatlan, ökoturisztikai szerepük pedig kiemelkedő. A tagintézmények éves összes látogatószáma megközelíti a hárommillió főt, a látogatók döntő része belföldi.

Szóljon hozzá!