ZETApress

hírportál

Ünnepi könyv- és filmhét a Rádayban

Tegnap este nyílt meg a könyvünnep a ferencvárosi Ráday utcában. A három rendezvényt Gegesy Ferenc polgármester nyitotta meg. Az ember olvas ? hirdeti magát a Ráday Könyvesház, a 8. Ráday utcai könyvhét szervezője. Az ez évi program alapján hozzátehetnénk ? olvas és néz. Mármint könyvet olvas, és filmet néz. A két műfaj barátkozásának, találkozásának, érintkezésének a jegyében várja közönségét a Kultucca: könyvek és filmek a kiadók-kereskedők sátraiban, mondta nyitóbeszédében.

Könyv- és filmbemutatók lesznek több helyszínen, találkozhatunk írókkal, és rendezőkkel. Kiállít az Országos Széchényi Könyvtár, bemutatva a korszerű könyvtár lehetőségeit. Könyvkiállításukkal és az 56-os Intézet meghívásával mérjük fel a forradalom 50 éves évfordulójának szakmai hozadékát.

A 4. Papírvarázs fesztivál óta tudjuk, hogy a papír több, gazdagabb, sokfélébb, mint hittük volna: használati és dísztárgyak anyaga, műalkotások hordozója. Visszajáró vendég tudja, hogy mi az ebru, és hogyan készül a rézkarc. A ?papírosok? sátrai között jut el a vendég a ?nyitott műhelybe?, amit külön is javaslok mindenkinek. Nem csak érdekes tájékozódni a különféle művészi grafikai eljárások világában, de a több mint száz éves nyomógépek puszta látványa különös élményt ad.

A Mesék sátra hagyományosan a gyermekeknek kínál programokat, ahogy az is hagyomány, hogy nem csak szórakoztatni szeretnénk őket, hanem bevonni, szerepeltetni, tanítani. Térzenével terjesztik ki a Ráday utcai fesztiválok hatókörét a Ferenc térre, a Középső-Ferencváros megújult központjára. Kálvin téri információs pontunk előőrsként ?tereli? azokat, akiket elbizonytalanítanának az építkezések kellemetlenségei: olvassanak, filmezzenek, ?papírozzanak? június első hétvégéjén a Kultuccában.

Szóljon hozzá!