ZETApress

hírportál

Elfogytak a készletek

Fergeteges hangulatban telt az idei Budapesti Pálinka Fesztivál négy napja. A Városháza park már az első nap végére zsúfolásig megtelt, épp annyi hely maradt, amennyin Tóth Vera koncertjére táncolni lehetett. Most azonban feladták a leckét a pálinkamestereknek, ugyanis a több mint tízezer látogató szó szerint kiitta az idei készletet. Még jó, hogy most jön a gyümölcsszezon!

Több mint háromszázféle pálinka, huszonöt pálinkafőzde és több mint tízezer látogató ? csak hogy egy gyors mérleget említsünk a II. Budapesti Pálinka Fesztivál számadataiból. Az még egyelőre kérdés, hogy a négy nap alatt vajon hány liter pálinka fogyott, az viszont tény, hogy a kiállítók többnyire üres üvegekkel távoztak.

A program rendezője, a Magyar Pálinka Marketing Kht. az idén első ízben szakmai napot is rendezett, ahol a pálinkafőzés mesterei, szakemberei vitathatták meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel. A pénteki nappal, melyről mi is beszámoltunk, azonban elkezdődött az igazi fesztivál. A hivatalos megnyitóra rézfúvósok kíséretében érkeztek meg a Magyar Pálinka Lovagrend sötétzöld bársonyjelmezbe öltözött tagjai.

A menet a Váci utca egyik pálinkázójából indult, át a Vörösmarty térre, majd a Deák téren át a Városháza parkba érkezett. A lendületes zene és a mosolygó lovagok egészen a fesztivál bejáratáig vonzották a kíváncsiskodókat. A főleg külföldi turistákból álló nézelődő csoport azonnal jegyet is váltott, s boldogan a pálinkázásba vetették magukat.

Az 1200 forintos belépőjegy ugyan megszűrte a vendégeket, mégis megfizethető volt, hiszen ebből ötszáz forintértékben fogyaszthattak, és még egy ? külön erre az alkalomra készült ? egyedi ajándékpohárral is gazdagabbak lettek.

Közel tízezren pálinkáztak

Napközben elsősorban a családok és az idősebbek, külföldi turisták, késő délután és az esti koncertekre pedig főleg a fiatalok, egyetemisták voltak kíváncsiak. Pénteken sokan láthatóan még a munkából érkeztek, öltönyben, aktatáskával kezdték meg kollégáikkal a hétvégét. Elvegyültek a tömegben azok is, akik általában akaratlanul is a figyelem középpontjába kerülnek: mindhárom napon nagyon sok, a politikából, az üzleti életből, a médiából közismert vendég tette tiszteletét ? közülük legtöbben nem meghívásra érkeztek, csupán érdeklődtek az esemény iránt.

Mindhárom napon déltől éjfélig válogathatnak a tüzes italok kedvelői az ország legjobb pálinkái közül. 25 főzde mintegy négyszáz különböző itallal képviseltette magát, melyeknek közel a fele díjnyertes pálinka volt. A kóstolási mennyiség minden esetben 1,4 centiliter ? azaz egy kupica volt.

A várakozásaink feletti volt a fesztivál látogatottsága és hasonló visszajelzés érkezett a kiállítóktól is. Természetesen szeretnénk folytatni a hagyományt és minden májusban megszervezni a fesztivált. További rendezvényterveink is vannak, ezek közül legfontosabb az október elején a Budai Várba tervezett gasztronómiai esemény. Az Első Budapesti Pálinka és Kolbász Fesztiválon, ahogyan nevéből is kitűnik, a legjobb pálinkafőzdék termékei mellett a szintén hungaricumként számon tartott ízes magyar kolbászok számos fajtáját kóstolhatják meg a látogatók, vázolta terveit Maros Róbert, a Magyar Pálinka Marketing Kht. ügyvezető igazgatója, a rendezvény főszervezője.

Szóljon hozzá!