ZETApress

hírportál

Ferencvárosi könyvbemutató

Grandpierre Attila, Müller Miklós és Elek Gábor: Bauer Ervin elméleti biológiája, élete és utóélete című könyv bemutatója lesz november 14-én hétfőn 18 órától a ferencvárosi 2B Galériában a Ráday u. 47-ben. A L’Harmattan Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvet szerzői mutatják be – tudatta Böröcz László galériavezető.

Különleges, Kopernikusz főművéhez hasonlíthatóan korszakalkotó könyv megjelenésének ünneplésére gyűlünk össze. Kopernikusz nyomán a tudomány az anyagelvű gondolkodásmód felé fordult. Az anyagelvűség elérhetővé tette az anyagi jólétet. Bauer műve egy még mélyebb fordulatot alapoz meg, fordulatot az életelvű gondolkodásmód felé. Az életelvű gondolkodásmód az anyagi jólét mellett elérhetővé teszi a lelki és szellemi jólétet a társadalomban, és az életnek kedvező feltételeket természeti környezetünkben.

Dr. Grandpierre Attila, a Budapest Centre for Long-Term Sustainability kutatási elnöke, a könyv szerkesztője és társszerzője. 30 perces ismertetőjének címe: Bauer Ervin munkásságának jelentősége az ember, a társadalom és a természeti környezet átfogó életminőségének javítása számára.

Dr. Dr. h. c. Müller Miklós, The Rockefeller University, New York emeritus professzora, az MTA tagja, a könyv társszerzője. 30 perces előadásának címe: Bauer Ervin különleges élete és utóélete.

A bemutató alatt a Bauer Ervin: Elméleti Biológia című főművét is tartalmazó kötetetet kedvezményesen megvásárolhatjuk a helyszínen, de könyv nélkül is maradhatunk az állófogadáson!

Bauer Ervin élete-halála

Bauer Ervin (Lőcse, 1890. október 19. – Leningrád, 1938. január 11.) orvos, elméleti biológus. Bátyja Balázs Béla költő, filmrendező, nővére Bauer Hilda. Bauer Simon és Lévy Eugénia (Jenny) fiaként született zsidó családban. Szegeden, Budapesten, majd Göttingenben tanult. 1914-ben szerzett orvosi diplomát, 1916-ban Bécsben a Wagner Jauregg Klinikán dolgozott. 1918-ban hazatért, 1919-ben belépett a KMP-be, a Tanácsköztársaság idején politikai szerepet vállalt. A bukás után emigrált; Bécsbe, Göttingenbe, majd Prágába költözött, ahol egyetemi asszisztensként dolgozott. 1924-ben Berlinben rövid ideig egy rákkutató intézetben dolgozott. 1925-ben emigrált a Szovjetunióba, 1933-tól Leningrádban élt. 1935-ben publikálta Elméleti biológia című könyvét, melyben leírta az élő rendszerek termodinamikai jellemzőit. Dolgozatai nagy hatást gyakoroltak a szovjet természettudomány fejlődésére.

Első felesége Kaffka Margit 1918-ban meghalt az első férjétől született fiával együtt, második felesége Szilárd Stefánia matematikus volt, akivel 1919. május 25-én lépett házasságra Budapesten. Bauert és második feleségét 1937. augusztus 4-én tartóztatta le az NKVD, majd 1938. január 11-én agyonlőtték őket.

Szóljon hozzá!