ZETApress

hírportál

Ferencvárosi búcsú

Felújították a ferencvárosi Bakáts téren az Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot. Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek a ma déli szentmisén áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.

A mise végén Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében különleges kisugárzású helynek nevezte Ferencvárost és benne a Bakáts téri templomot, ahol több, a katolikus közösség számára meghatározó személyiség nevelkedett vagy szolgált. Kitért arra is, hogy a templomban erősödött meg a kommunizmus évtizedei alatt az akkor még tiltott, földalatti Regnum Marianum mozgalom. Megköszönte a bíborosnak – akit 1975. június 18-án itt szentelt pappá Lékai László megyéspüspök, későbbi bíboros -, hogy a sokadik templomfelújításban működtek együtt, valamint köszönetet mondott a templom szolgálatát ellátó Borromeo Szent Károly testvériség missziós papjainak a közösséget építő munkájukért.

Erdő Péter homíliájában kiemelte: egy kerület védőszentjének temploma hagyományosan az egész közösség szíve volt. – Erre emlékezünk, és azért imádkozunk és dolgozunk, hogy a megújult templom legyen a kerület szíve és lelki középpontja napjainkban is! – fogalmazott hozzátéve: Assisi Szent Ferenc fontos üzenete, hogy anyagi javainkkal, erőinkkel, egymásért felelősen kell bánnunk!

Az utóbbi években a magyar hívő közösség és a katolikus társadalom többszörösen bebizonyította, hogy képes a nagylelkű, segítő szeretetre. A koronavírus-járvány idején és az ukrajnai háború elől menekülők segítése közben is megmutatkozott, hogy tudunk nagylelkűek lenni, akár a saját anyagi biztonságunk rovására is – fogalmazott hozzátéve: Ferencváros katolikus közössége is megtalálta a segítő szeretet lehetőségét. Példaként említette, hogy a Tömő utcában délutánonként Ukrajnából menekült gyerekeknek tartanak foglalkozásokat, segítve bekapcsolódásukat a magyar iskolai oktatásba. Reményét fejezte ki, hogy a megújult templom – amely gyerekkorában számára is sokszor volt az imádkozás, a szentektől való segítségkérés helyszíne – a ferencvárosi katolikusok hitéletének, személyes és közösségi életének központja és erőforrása lesz a jövőben is!

Mivel a Ferenc-naphoz közeli mai vasárnap a templom búcsúnapja is, mindenkit szeretettel vártak a szentmise után a templom előtti Nagy Agapéra egy jó bográcsozásra. Megtudtuk, hogy a templom külső és belső felújítása 1,9 milliárd forint kormányzati támogatásból két ütemben valósult meg. Bővítették az altemplomot, amely talajvíz elleni és hőszigetelést is kapott, valamint megújultak a terei. Helyreállították a homlokzati kő- és téglaburkolatot, azbesztmentesítették és felújították a tetőt. A belső felújítás során új padlóburkolatot kapott a templom, helyreállították a vakolatot, felújították, illetve kicserélték a lakatos- és asztalosszerkezeteket, a nyílászárókat, és restaurátori munkákat is végeztek. Emellett megtörtént a templom komplex építészeti, épületgépészeti és épületvillamossági felújítása is.

Szóljon hozzá!