ZETApress

hírportál

Gyarmatiak a könyvtárban

Balassagyarmat barátainak találkozója volt Palócország fővárosában. Szeptember 17-én szombaton immár harmadszor találkozhattak itt a barátok, hosszú-hosszú évek után a fővárosi helyszínt váltotta a három (2019, ’21, ’22) hazai, közben a ’20-as a rendezvény a Covid miatt elmaradt.

A Budapestről autóbusszal és gépkocsikkal, valamint a helyből érkezett vendégeket a Művelődési Központ aulájában a Trio Brillo klasszikus zenét játszó együttese szórakoztatta a rendezvény előtti órában – tudatta Nagy László, a Balassagyarmatért Baráti Kör szerkesztője. Fotónk Deák Ottó, a BBK webmestere felvétele.

A hivatalos program 17 órakor Saliga Zsófia, az Ipoly TV riporterének műsorvezetésével Sebján Rozi, a Rózsavölgyi Márk Zeneiskola táncművészének produkciójával indult. (Ön)kritikusan meg kell jegyezni, a 60 főnyi résztvevő nem töltötte meg a széksorokat! Indokként felhozható, hogy aznap szinte párhuzamosan négy esemény is zajlott a városban, a résztvevők korátlaga sem visszafelé tendált, a még meglévő járványhelyzet és a jövőbeni kilátásokból adódó nem túl optimista hangulat sem segítette elő a részvételt. Dicséret illeti viszont a város Önkormányzatát, a Városi Könyvtárt és a Honismereti Kört, hogy kitartó lelkesedéssel megszervezte az eseményt, igaz, tudva és hallva a nem túl rózsás jövőképet, kérdéses, mit hozhat e téren a 2023-as esztendő?

A táncszámot követően Csach Gábor polgármester ismertette, az eltelt időszakban hogyan alakult Palócország fővárosának helyzete. Először Benkő Csaba és Zonda Tamás üdvözletét tolmácsolta, akik betegség miatt nem tudtak jelen lenni a rendezvényen. Optimista képet nem adhatott a körülményekről, hiszen az eltelt bő két esztendő csapást csapás hátán hozott a város életében, a Covid sarkában elkezdődött szomszédságunkban a háború, most pedig a közismert energiagondok jelentkeznek.

A jelentősebb eredmények közé sorolható, hogy átadták a 89 férőhelyes munkásszállót, az ún. fecskelakásokban félszáznyi fiatal közös életkezdéséhez adtak lakhatási lehetőséget, reménykeltően alakul az egykori Ipoly-menti vasút Losoncig vezető szakaszának újra-nyitása, sőt a két város kapcsolatai is hivatalossá váltak, alapellátást nyújtó hat orvosi praxist sikerült betölteni a városban, és télre elkészül a Nádor utcai új sportcsarnok, mely a hőszivattyús fűtése miatt nem is szorul bezárásra! Számos más sportberuházás is megvalósult, rövidesen elindul a Zöld Csiga nevű 1,8 milliárd forint összértékű, a zöldfelületek megújítását célzó, a város számos helyét érintő beruházás-sorozat.

Beszédet hallva viszont kétségesnek tűnik, hogy a város régi álma, a színház megépülhet-e? Bár a 3,3 milliárd forint összértékű projekt már a közbeszerzési szakaszba lépett, de közismert, hogy a kormány a gazdasági nehézségek miatt számos beruházás leállítására kényszerült. A polgármester szerint a város lobbizik a színház érdekében. Ha másért nem, hát Madách Imre 2023-as bicentenáriuma alkalmából fel kellene azt végre építeni!

A jövő gondjait illetően alapvetően a városi intézmények energetikai helyzetének, vagyis a gázfűtésnek a kérdését említette. A város jelentős takarékosságra kényszerül, egyes kiállítóhelyeket, intézményeket bezárnak, viszont létszámleépítést nem terveznek. A helyzet e téren szinte napról napra változik, a Városháza, illetve a polgármester Facebook-oldalán követhető (csak!) az aktuális helyzet.

A műsorvezető ismertette a közelmúltban megjelent új könyveket, így a jelenlévők megtudhatták, hogy a két Zmeskál Zoltánnak – apának és fiának -, a Zetapress.hu szerkesztőinek köszönhetően kiadásra került a közelmúltban elhunyt Sztranyovszky Béla indiai úti-emlékeit bemutató Namaszté, szahib! című könyv. A szerző 2000-ben és 2004-ben járt Kőrösi Csoma Sándor sírjánál, ahol a város, a megye és egyes tanintézményei emléktábláit, zászlóit is elhelyezte. Bár a könyv kereskedelmi forgalomba nem került, de a Városi Könyvtárban és a Helytörténeti Gyűjteményben, valamint egykori gimnáziumában, a Balassiban is hozzáférhető és e-könyvként is elolvasható. Erről idekattintva és emide kattintva is olvashatunk.

Szintén könyvhöz és a gimnáziumhoz kapcsolódott a következő programpont: Majoros Istvánnak, az ELTE volt docensének, a Balassi Bálint Gimnázium egykori diákjának Palócok földjén című könyvének bemutatása, amelyet Tyekvicska Árpád történész ajánlott a közönség figyelmébe. István betegsége miatt sajnos nem tudott részt venni a rendezvényen, az Underground Kiadó által megjelentetett könyvét sem lehetett a helyszínen megvásárolni, de a könyvesbolti hálózaton keresztül beszerezhető, megrendelhető. Mivel a palócok eredete, származása máig kiderítetlen, így a szerző alapvetően az elméletek összegzését nyújthatta. A mű így is bő betekintést ad a palócok hétköznapjaiba, szokásaiba, a palócok anyagi- és szellemi kultúrájába, sőt a szegénység kérdésébe is – mondta el a történész.

Olexa Miklós, az 1. Kerékpármúzeum létrehozója, az Ipoly Túrarendszer működtetője már számos fórumon ismertette az országban egyedülálló múzeum létrejöttét. A jó reklámból viszont sosem elég, ráadásul Miklós gyakorta joggal panaszkodik, hogy még helyiek közül sem látták elegen a múzeumot, így sokaknak újdonságot jelenthetett, mi és miért látható ott.

A város új büszkeségének létrehozásában az alapító menedzser szemlélete játszott szerepet, talán kevésbé a kerékpár, mint közlekedési eszköz iránti megszállottság. Hiszen a múzeum az idegenforgalmi célzatú Ipoly Túrarendszer részét is képezi, a közeli-távolabbi régió szépségeiről pedig Olexa Miklós – most is mint mindig -, dicsérendő elhivatottsággal beszélt. A közeljövő terveit szolgálja, hogy egy elnyert uniós támogatás segítségével a II. világháborús lengyel menekültek állomáshelyeinek állíthat majd emléket az Ipoly-mentén, ezzel a térség idegenforgalmát is szolgálva.

Az est következő programpontja a Palóc Videotéka bemutatkozása volt, először a Nyugat-Nógrádot bemutató kisfilmjüket: Cseh Lóránt és Kovács Domonkos alkotását láthattuk, számos remek légi-felvétel vagy éppen közelkép révén. A filmkészítés részleteiről, műhelytitkokról Kovács Domonkos válaszolt Olicsek Ádám rádiós szerkesztő kérdéseire. Megtudhattuk, hogy alkotásaikra immár országosan is számos helyen hivatkoznak, utalnak, sőt azokat a különböző médiumokban sokan követik.

Az est Kökény Ági és zenésztársai – Knyazoviczky Tamás, Gresina István és Majoros Tamás – könnyűzenei számaival zárult. Ágnes immár három évtizede áll színpadon, nemcsak szűkebb pátriájában, hanem az ország számos pontján is fellépett már különböző formációk tagjaként és a városban a Gyarmati TV és az Ipoly TV bemondójaként is sokan ismerhették.

1 hozzászólás

  1. Sztranyovszky Béla: Namaszté, száhib! című könyvéről a Nógrád Megyei Hírportálon tegnap jelent meg egy írás Hegedűs Henrik tollából, mely a https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/11/kalandok-indiabol-baratai-szorgalmaztak-az-elhunyt-ketbodonyi-tanar-utinaplojanak-kiadasat linken olvasható.