ZETApress

hírportál

Kastélykert Gödöllőn

Megújult a Gödöllői Királyi Kastély barokk épületegyüttese. Az ünnepélyes avatásra május 1-jén délelőtt 10 órakor kerül sor ? tudtuk meg a Kastélyparkot megnyitó Révész T. Mihály igazgatótól, az Olasz kulturintézetbeli csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Gödöllői Királyi Kastély barokk épületegyüttese sok tekintetben különlegesnek számít, ezért építése után mintává vált, típust teremtett. De különlegesség az épületet övező kert is, amely több kertépítészeti stíluskorszakot megélt és az átalakítások nyomait máig őrzi. Mint az épületről, sajnos a kastélyt kiegészítő első kertről sem maradtak meg pontos, részletes adatok és ábrázolások a Grassalkovich család levéltárának pusztulása miatt.

A fennmaradt másodlagos források és a tájban ma is fellelhető elemek azonban valószínűsítik egy valaha pompás barokk kert létét. Azt biztosan tudjuk, hogy az épületegyüttes mögött a mainál kisebb kiterjedésű, allék határolta, szimmetrikus partnerek, azokat díszítő szökőkutak, szobrok és más épített elemek hangsúlyozták az épület mértani rendjét. A kastély szépüléséről korábban már beszámoltunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mária Terézia újra Gödöllőn | ZETApress

Szóljon hozzá!