ZETApress

hírportál

Borok Gyöngyöspatán

Vulkanikus Borok Fesztiválja lesz augusztus 26-27-28-án péntektől vasárnapig. Ez egy hagyományteremtő és egyben hagyományőrző gyöngyöspatai rendezvény, mely elsősorban a helyi borok különlegességére, s ezzel együtt a helyi kulturális értékekre szeretné felhívni a figyelmet – tudatta Németh Richárd sajtófőnök.

A gyöngyöspatai fesztivál idén hatodjára kerül megrendezésre, és az évenkénti sikereken, de főképpen a tavalyi élmények alapján felbuzdulva 2022-ben egy egész hétvégét ölelnek fel időben a programok. Friss, naprakész infók programokról, szálláslehetőségekről, transzferjáratokról idekattintva olvashatók. Fotóink Kőrösi Tamás felvételei.

Pénteken szakmai programokkal és koncertekkel nyit a fesztivál. Szombaton már délelőtt 11 órától kezdetét veszi a forgatag, maga a Vulkanikus Borok Fesztiválja, ahol a szervező pincészetek – a Kárpát-medence területéről, szintén vulkanikus területeken gazdálkodó vendégborászokkal karöltve – várják a látogatókat. Ám a Hétsoros Pincefaluban, mely a rendezvény állandó helyszíne, apró kis helyi, úgymond házi borászatok is kitárják pincéjük ajtaját a vendégek előtt, s kínálják őket a nagykereskedelemben nem kapható boraikkal, palóc ételeikkel.

A Vulkanikus Borok Fesztiváljának kísérőrendezvénye a Gyöngyöspatai Pincepörköltfőző Verseny, mely jellegében nem, csak nevében különül el előbbitől. A versenyre bárki nevezhet a fesztivál délelőttjén az úgynevezett Tulipános Háznál, ahonnan a zsűri körbe-körbe járva kóstolja és értékeli a pincék előtt, a szabad ég alatt készülő, bográcsban rotyogó ételeket. Vasárnap palóc reggelivel és palackos vásárlási lehetőséggel várják a kiállító borászok a vendégeket. Az esemény főszervezője: Gyöngyöspata Város Önkormányzata. Hivatalos esemény-leírás, programbontás idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!