ZETApress

hírportál

Magyar Ízek Budán

Augusztus 19-20-21-én Magyar Ízek Utcája a Várkert Rakparton. Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléje idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából. Az augusztus 19-én kezdődő esemény ingyenesen látogatható.

A hagyományosan három napos rendezvényüket az ünnepi hétvégén péntek-szombat-vasárnap tartják. Idei gasztronómiai vezérmotívumnak igazi ünnepünkhöz kapcsolódó és aktuális témát, a magyar gabonát választották – derült ki közleményükből. Tájékoztatójukat ma délelőtt tartották, melyre minket “elfelejtettek” meghívni. Csak nem a tavalyi beszámolónk verte ki a biztosítékot?

Magyar és nemzetiségi ételek, alapanyagok a Kárpát-medencében – ez akár mottó is lehetne! Az idei év kiemelt termékei a gabonafélék lesznek, hogy felhívják a figyelmet legfontosabb élelmiszer alapanyagunkra, és arra a sokszínűségre, ahogy jelen van gasztro-kultúránkban. Az eseményen megcsodálható és megízlelhető, mi szem, szájnak ingere!

A Magyar Ízek Utcája a Lánchídtól az Erzsébet hídig, azaz a Döbrentei tértől a Clark Ádám térig a Várkert Rakparton várja vendégeit. A több mint tíz évre visszatekintve folyamatosan keresik azokat az alapanyagokat, ízeket, kézműves készítményeket és kuriózumokat, amikre fel kell hívniuk a nagyközönség figyelmét. Így például magyar gyümölcsök ízeit, lekvároktól, gyümölcssajtoktól, gyümölcsboroktól a pálinkáig, kézműves kenyerek, lepények és sütemények, mézek, kolbászok és füstölt húsok ízletes zöldségkészítmények, de természetesen kapható lesz a biztató árfekvésű ünnepi borsodi sör mellett sok kézműves sörfőzde egyedi terméke is.

Az eseményen közel 200 ember főzi a Duna parton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit, mint pl. bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági-, roma-, csángó ételek, szatmári töltött-káposzta, karcagi birkapörkölt, csiptetett ponty és sok más halkészítmény, sparhelten sült lepény, langalló, töltött lángos, stb.

Visszatérő barátainkként érkeznek olyan főzőasszonyok és főzőemberek, akik nem a professzionális konyhaművészet frontjától érkeznek de tudásuk és ételeik fel veszik velük a versenyt: szülőhelyükhöz kötődő hagyományos ételt, ételfőzési eljárást mutatnak be. Így idén Felvidékről Mátyusföld izgalmas káposztalevese és mákos pogácsája, Kárpátaljáról egy remek borsos leves érkezik. Nagymuzsaly községből, kiváló házi szilvalekvárral készült fánkot is sütnek majd.

Nagyon kedvelt a moldvai csángó faluból, Pusztinából Nyisztor Tinka néprajzkutató vezetésével érkező csapat, akik szőlőleveles tőtikét – ott úgy nevezik: húsos galuskát – készítenek. Határon innen megkóstolható lesz az alföldi pásztorétel, az öhön, a sokácbab, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén is helyet kapott karcagi birkapörkölt és a roma ételek egy klasszikusa, a cigány-káposzta vakaróval vagy bodaggal.

Szóljon hozzá!