ZETApress

hírportál

Záporoztak a nyilak

Nyílzápor zúgott a Kassai-völgyben a 907-es Pozsonyi-csata emlékére. Mintegy félezer civil és hagyományőrző látogató részvételével megelevenedett a X. század egy napra augusztus 06-án a Kassai-völgyben, Kassai Lajos lovasíjász somogyi birtokán. A szombati események előzetese idekattintva olvasható.

Az ország és a világ több pontjáról érkező hagyományőrzők tizedik századi korhű viseletben és eszközökkel, s azok szakszerű használatának tudásával érkeztek az együtt-lövésre – tudatták sajtósaik. Fotóink Konkoly Merse felvételei.

A látogatók – köztük számos család – biztonságos távolságból, ugyanakkor izgalmas közelségből élhettek át a korhű csatajelenet szimulációját. A szervezők célja teljesült az idei rendezvénnyel: bemutatták az íjászat sokszínűségét, méltóságát és alázatát a szakmai közönségen túl a szélesebb nyilvánosság előtt is. Az érdeklődőket változatos közönségprogramok várták: íjászpróbák, látványos bemutatók, szertűz gyújtás és dobolás sámán vezetésével, továbbá kerekasztal-beszélgetések váltották egymást a nap folyamán.

Az első Nyílzáport 2007-ben rendezték meg az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a Pozsonyi csata és Árpád vezér halálának 1100. éves jubileumán.

Szóljon hozzá!