ZETApress

hírportál

Új kenyeret Szent Istvánra!

Keresik Magyarország legjobb kenyereit és sétáló süteményét. A hagyományokhoz híven a Magyar Pékszövetség idén 11. alkalommal hirdette meg a Szent István-napi Kenyérversenyt, melyre 56 nevezés érkezett – tudtuk meg a kóstolóval egybekötött tegnap déli sajtóbemutatón. A Benczúr Hotel Budapest-termében Bézi Péter fényképezett.

Az első körben 56 termék nevezett három kategóriában, a selejtezőn öt fős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.

A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása. Három kategóriában lehetett versenyezni: Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és Sétáló sütemény, mely új versenyszám idén.

A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri. A sajtó képviselői az esemény során megnézhetik, megkóstolhatják azt a repertoárt, amiből az idei év nyertes kenyere kerül kiválasztásra. Az első helyezést elért Szent István napi Kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be.

A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet – ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.

A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen. A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek.

A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén csak azok tudnak igazán sikeresek lenni, akik fejlesztenek, időt és energiát fordítanak a folyamatos tanulásra. A magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még a nehéz idők ellenére (háborús helyzet, a gazdasági válság, folyamatosan emelkedő költségek, szabályzati rendszerváltozások) is helyt állnak és kiemelt helyen kezelik a termékfejlesztést. Ez tette lehetővé, hogy az idei évben ötvenhat termékkel neveztek, minőségi kenyereket sütöttek és örömmel fogadták az új kategóriát, ahol az izgalmas ízek párosultak a különleges megjelenéssel.

A megmérettetésen a szakma képviselői nemcsak arra fordítottak energiát, amire szükség volt, hanem tettek egy bátor lépést és a jövőbe tekintettek. Ennek egyik oka, hogy a pékek felismerték, a fogyasztókat csak minőségi termékek előállításával és újdonságok bevezetésével lehet megtartani. Azok a vállalkozások, amelyek képesek újítani, többszörösen nyereséget könyvelhetnek el. A pékségek, akik részt vesznek a kenyérversenyen megteremtik maguknak a lehetőséget, hogy termékeiket népszerűsítsék, új fogyasztói körrel bővüljenek, hiszen ez egy remek lehetőség arra, hogy az Ízek Utcája rendezvényen személyesen is találkozzanak a fogyasztókkal.

A Magyar Pékszövetség méltán büszke a hazai pékekre, akik minden helyzetben helyt állnak és biztosítják az egyik alapvető élelmiszerünket, a kenyeret, ami minden család asztalán megtalálható az étkezések során. Jelenleg olyan hazai és globális folyamatok zajlanak a világban, amik gyökeresen megváltoztatják a sütőipari szakágazatot. A nehézségek ellenére próbálunk pozitívak maradni, mert a vásárlóknak szükségünk van ránk és a minőségi sütőipari termékekre egyaránt.

A második körös zsűri tagjai: dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszer-gazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője; dr. Pleva György fő-állatorvos, az Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője; Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke, a Pék- és Cukrászvilágszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja; Gyenge Katalin, a balatonkenesei Katica Pékség és Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje; Nardai Anita pékmester, a Falatnyi Pékség ügyvezetője, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendfője a Közép-dunántúli térségben; Kászpári Károly, Baranya-Somogy-Tolna megye régiós elnöke, a Fristen Kft. ügyvezetője; Király István, Bács-Kiskun megye régiós elnöke, Király Pék és Társa Bt. alapítója.

Szóljon hozzá!