ZETApress

hírportál

Hírességek az interjúzásról

A minap jelent meg Szarvas István: Őszintén az interjúkészítésről című 40 oldalas kötete az ismert emberek interjúkészítési szokásairól a szerző kiadásában, Moritz Lívia festményeivel, Miklenovits Aranka Előszavával.

Szarvas István írót, újságírót a Hetedhéthatár Magazin budapesti szerkesztőség vezetőjét a második kötetének bemutatója kapcsán ismertem meg – kezdődik az Előszó. Azóta már négy könyvbemutatón vagyunk túl, több tucat általa készült interjút olvastam el. Újra és újra lenyűgöz, hogy a természetesen ismétlődő szinte refrén szerű kérdések mellett, vajon hogyan tud ennyi egyéni, egyedi személyre szabott kérdést is feltenni. Nyilván egyszerűbb a válasz mint gondolnánk: felkészül az interjú alanyából. Ezek után fogalmazódik meg a kérdés: miért születnek interjúk?

Az emberrel egyidős a kíváncsisága. Többnyire az foglalkoztat bennünket, hogy a másik, aki valamiben jobb, sikeresebb, miáltal, hogyan lett azzá? Természetesen nem juthatunk oda mindenkihez a kérdéseinkkel. Vannak azonban kiváltságosok, akik nagyon sok közéleti, hires ember közelébe jutnak, és fel tudják tenni mindazokat a kérdéseket, amelyekre a válasz, bennünket is elevenen érdekel. Ilyen kivételes tehetséggel megáldott könyvünk szerzője Szarvas István is, aki több mint 400 interjút készített ismert és elismert közéleti szereplőkkel.

Ez a kötet azonban rendhagyó. Most nem ő kérdez. Gyűjteménybe rendezte azokat a gondolatokat, véleményeket, amelyek az interjúról a kérdezésről és a válaszadásról szólnak. Tehát: Őszintén az interjúkészítésről! Megdöbbentem hiszen, minden gondolat, vélemény, tanítás hasonló, és mégis mindegyikben van valami egyedi plussz, amitől újra olvasom a gondolatot és rácsodálkozom. Köszönet érte.

Az eddig megjelent kötetekben az interjúk mellett szerepelt egy fénykép, legtöbbször az interjúalany a szerzővel. Sokat elárulnak a személyes viszonyról is a szinte baráti hangulatot idéző képek, melyek emberközelibbé hozzák a megszólaló személyt is.

Az ebben a kötetben szereplő személyek egyénisége nem csak a szövegből, képről köszön ránk, hanem egészen egyedi, illusztráció által is. Minden interjúhoz tartozik egy-egy festmény, Moritz Lívia festőművész alkotásai. Valamit kifejezni szóban, írásban, fényképen, ez a valós, jelen idejű pillanat tényszerű rögzítése. Ezeket a tényeket szűrte át lelkében, ízesítette a saját élményvilágával a festőművésznő.

Megfoghatatlanul, utánozhatatlanul nagy művészet színek és formák által kifejezni mások gondolatait. Vajon a mi lelkünkben is olyan szín, olyan forma jelenik meg olvasás közben? Érdemes immár harmadszor is újra olvasni, s talán elgondolni milyen színek jelennek meg bennünk az adott gondolatok hatására? Nagyszerű elmélkedéssé válhat bennünk a szó, kép, szín, forma összhatása. Bátorítok mindenkit, olvassa el többször, mélyüljön el az üzenetekben, hangulatokban, képi világban és szavatolt a belső, békés hangulat egy olyan könyvnek elolvasása után, amelynek a címe talán nem is ezt vetítette előre. Köszönet a szerzőknek a rendkívüli élményért! További kitartást, eredményes, ihletett alkotást kívánok! – fejeződik be Miklenovics Aranka ajánlója.

Szóljon hozzá!