ZETApress

hírportál

Szarvas Szabadkán

Szarvas István, a Hetedhéthatár.hu újságírója nem ismeretlen a szabadkai közönség számára. Több ízben tartott könyvbemutatót Szabadkán, a pandémia idején viszont ezekre online került sor.

Újságírói pályafutása során Szarvas István számos hírességgel, ismert közéleti személyiséggel készített interjút, amelyeket elkezdte kiadványokba rendezni. Így jött létre a Kérdeztem – válaszoltak interjúkötet-sorozat, amelynek a VI. része nemrég jelent meg. Magyarországi bemutatójáról idekattintva olvashatunk.

Tegnap a Lányi Ernő IME-ben a vajdasági bemutatójára került sor, ahol a szerzővel Miklenovics Aranka beszélgetett. – Nagy öröm és megtiszteltetés a számomra, hogy a pandémia okozta kihagyás után megint személyesen jöhettem el Szabadkára, Kosztolányi Dezső városába. Nagyon jólesett a számomra az is, hogy a Covid idején online tartottuk a kapcsolatot, és így innen, Szabadkáról is lehetett születésnapi könyvbemutatóm. Ezt a sort még a pandémia sem tudta megszakítani – emelte ki Szarvas István.

A kötethez az egyik Előszót Jónás Gabriella színművész, egyetemi tanár írta meg, mely idekattintva olvasható. A másik Előszó Juhász Imre, volt gazdasági szakdiplomata tollából ered: Az interjúkészítés hatalmas felelősség. Az olvasónak egy-egy interjút olvasva azt kell éreznie, hogy az interjút készítő az én kérdéseimet teszi fel; mintha közvetlenül én ülnék szemben, én faggatnám a megkérdezett politikust, gazdasági szakembert, művészt, sportolót, közéleti személyiséget – írta előszavában.

A könyvbemutatónak ezúttal is voltak távol élő magyar ajkú kísérői, akik online kapcsolódtak be. A pacséri születésű Békássy Albert kutatóorvos a ’70-es években települt Svédországba. A rendezvényen a lenyűgöző életútjáról, orvosi és kutatói tevékenységéről, kötetek megjelentetéséről, a vallás terén kifejtett tevékenységéről és vajdasági kötelékeiről is beszélt.

Manchesterből Oláh Gábor grafikus kapcsolódott be, aki 13 éve él Angliában: Mindig szerettem volna a magyar kultúrát az angol nagyközönség számára érthetővé és elérhetővé tenni. Huszárbandériumot hoztunk létre négy évvel ezelőtt és a fontos magyar ünnepeinken előadásokat tartunk az itteni magyar iskolákban, huszároknak beöltözve – hallottuk Oláh Gábortól.

A könyvbemutatón Muhi Melinda népdalcsokorral, Torok Orsolya pedig citeraszóval lépett fel. A szerzőtől megtudhattuk, körvonalazódik a VII. kötet is. Ebben helyet kapnak egyebek közt olyan interjúk is, amelyek elkészítése több évig húzódtak el. Szarvas István nemrég megjelentette az Őszintén az interjúkészítésről című 40 oldalas könyvét, melyben az interjúzás rejtelmeibe avatja be az olvasókat, s ennek is tervezi kiadni a II. részét!

Szóljon hozzá!