ZETApress

hírportál

Németül az euróról

Magyar diákok vitáztak német nyelven az euró bevezetéséről. A mai Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában vitavetélkedő magyarországi döntőjében négy középiskolás diák találkozott, hogy egy nagyon aktuális témáról ütköztessék nézeteiket német nyelven. Fotóink Bartha Regina felvételei.

Bevezessék-e Magyarországon az eurót? – Elizaveta Ablasheva, a budapesti Osztrák Iskola tanulója tudta leginkább meggyőzni a zsűrit érveivel. A négy vitázó, akik korábban az iskolai fordulókból, a regionális és országos válogatókból és az elődöntőből jutottak tovább, az alábbi helyezést érték el az országos döntővitában:

1. Ablasheva Elizaveta, Osztrák Iskola Budapest
2. Oláh Gergely Péter, Kossuth Gimnázium Budapest
3. Nadj Tímea, Német Nemzetiségi Gimnázium Budapest
4. Kratochwill Réka, Karinthy Gimnázium Budapest

Közülük az 1-2. helyezett fog részt venni a szeptember végi budapesti nemzetközi döntőhéten. – A Jugend debattiertnak köszönhetően megtanuljuk logikusan bemutatni a véleményünket, releváns témákkal foglalkozunk, eszmecserét folytatunk más fiatalokkal, és sok új barátot szerzünk – mondta Elizaveta, a döntő győztese a projektről.

A résztvevők nagy örömére idén újra élőben rendezték meg a vetélkedő fordulóit. A döntő helyszíne az Andrássy Egyetem Budapest-tükörterme volt. A rendezvény Gryllus Dorka híres nemzetközi színésznő fővédnöksége alatt zajlott.

A projektről

Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában egy német nyelvű vetélkedő németül tanuló diákoknak. A projekt azt kívánja elősegíteni, hogy a fiatalok képesek legyenek nézeteiket német nyelven kifejteni és álláspontjaikat meggyőzően képviselni. A vetélkedő fejleszti a vitakultúrát mint a demokrácia eszközét, és támogatja az európai többnyelvűséget. A vetélkedő tárgya a német nyelven folytatott vitázás különböző témákban – iskolai élet, emberi és alapjogok, történelem és Európa. 2022-ben Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Csehország, Románia, Oroszország, Szlovákia és Ukrajna középiskolás diákjai vesznek részt a projektben.

Szóljon hozzá!