ZETApress

hírportál

XXIX. Szent István Könyvhét

A Szent István Társulat szervezésében az idén – a járvány lecsengésével a megszokott rendben – immár 29. alkalommal kerül megrendezésre a Szent István Könyvhét, a keresztény szellemiségű könyvkiadók legrangosabb és legnagyobb hazai seregszemléje.

A Ferenciek terén mától május 21-én szombatig tartó rendezvény ünnepi megnyitójára 11 órakor került sor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szentkirályi utcai dísztermében, a II. emeleti Szent II. János Pál pápa-teremben, ahol Egressy Rita fényképezett.

A könyvhetet dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, a Szent István Társulat fővédője nyitotta meg. A hagyományoknak megfelelően előbb bemutatásra kerültek a könyvhét újdonságai, majd dr. Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója, a Stephanus Alapítvány elnöke átadták a Stephanus-díjakat irodalmi kategóriában dr. Szovák Kornél professzornak, teológiai kategóriában pedig excellenciás és főtisztelendő dr. Hal’ko József római katolikus püspöknek.

A díjazottakat prof. dr. Solymosi László történész, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja, valamint dr. Káfer István PhD, címzetes egyetemi tanár, a PPKE BTK Szlavisztika – Közép-Európa Intézete alapítója méltatta. Közreműködött a Gaudete Vonósnégyes.

A belvárosi Ferenciek terén a rendezvény ideje alatt naponta 09-től 19 óráig 27 könyvkiadó várja az érdeklődőket. A könyvhéttel kapcsolatos aktuális információkat a már megszokott weboldalon is megtalálhatjuk. A kiállítók hazánk számos térségét képviselik: Budapesten kívül Szegedről, Pannonhalmáról, Kecskemétről és Délvidékről is érkezik egy-egy könyvkiadó. Az egyes kiadók által képviselt szervezetek, egyesületek, lelkiségi mozgalmak köre is szerteágazó.

Szóljon hozzá!