ZETApress

hírportál

EuroGard IX az NKE-n

Mától május 20-án péntekig Budapest ad otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának (EuroGard IX), az Európában működő 800 botanikus kert három évente megrendezésre kerülő csúcsrendezvényének, amelyen 28 országból több mint 170 szakember vesz részt szerte Európából és a tengeren túlról is.

A Kongresszus házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Lóránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje. A rendezvény fővédnöke Áder János korábbi államfő, védnöke Nagy István agrárminiszter – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezésre kerülő Kongresszus szerteágazó témái a klasszikus botanikus kerti tevékenységeken, azaz a tudományos élőnövény gyűjtemények fenntartásán és fejlesztésén, a veszélyeztetett fajok, illetve a természeti és kulturális örökség megőrzésén, a stratégiai génbanki szerep betöltésén, az oktatási-környezeti nevelési munkán és az ökoturisztikai attrakció működtetésen túl a korszakos kihívásokra adott válaszok és a rokon területeken működő társintézményekkel megvalósított együttműködések, példaértékű projektek bemutatása lesznek.

A Kongresszus keretében hazánkban először kerül bemutatásra a különböző fogyatékkal élők számára néhány éve készült Exhibition for all senses című tematikus kiállítás, amelyet elsősorban érzékszervi fogyatékkal élőknek fejlesztett a Prágai, a Göteborg-i és a Wroclaw-i botanikus kert, illetve a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége.

A Kongresszus helyszínén lehetőség nyílik még külföldi és hazai művészek által készített botanikai illusztrációk megtekintésére is, köztük Csapody Vera számos, hazai bennszülött növényről készített akvarellje is látható. A 95 years of Botanical Illustrations című tárlaton a bécsi Vienna School of Botanical Illustration, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány által biztosított grafikákat mutatják be.

A Magyar Posta a Kongresszus alkalmából bélyeget adott ki, amelyet a rendezvény mai első napján hoz forgalomba, az újonnan induló, arborétumokat és botanikus kerteket ábrázoló bélyegsorozat első négy bélyegével együtt. A MABOSZ-t 1992-ben alapították, jelenleg 50 hazai tagintézményt tömörít, melyek éves összes látogatószáma megközelíti a hárommillió főt.

Szóljon hozzá!