ZETApress

hírportál

Játék, ami összeköt

Rendhagyó és rendkívüli játszóház várja négy napon keresztül a gyerekeket és felnőtteket április utolsó hétvégéjén a Budai Várban. A megjelenés szülőknek is kötelező ? a program célja ugyanis az együtt játszás fontosságának hangsúlyozása.

Magyarország legnagyobb, a hazai játékgyártókat összefogó szövetsége április 22-én mutatkozik be a nagyközönségnek: a Budai Várban ? a Magyar Kultúra Alapítvány közreműködésével ? négynapos, kiállítással és bemutatókkal egybekötött vásárt rendez elsősorban az 5 évesnél idősebb gyerekek és szüleik, pedagógusaik részére.

Az InteGrál Játékszövetség 2007-ben alakult, az összetart (integrál) és a középkori legendákból ismert grál (mint összetartó erő) szavak jelentésére alapozva működését. A szervezetnek ma már több mint tíz tagja van: olyan hazai játékgyártók vesznek részt a munkában, amelyek valamennyien a magyar termékek népszerűsítését tartják szem előtt, úgy, hogy közben a lehető legmagasabb színvonalú játékokat készítik.

A csoport célja a hazai fejlesztések támogatása, a tehetségek felkarolása, a hátrányos helyzetben lévők foglalkoztatása. A játéktervezők-kivitelezők egymással mellérendelt viszonyban, az önállóságot megtartva készítik a termékeiket, ugyanakkor a jobb érvényesülés érdekében egy új, nagy szövetség keretein belül is megjelennek a piacon.

Az április 22-én este 6-kor nyíló kiállítás-vásárra várnak mindenkit, aki szeret játszani barátaival, szívesen ül le a gyermeke mellé társasozni, olvasni vagy épp kártyázni, és úgy gondolja, a televízió, illetve számítógép mellett jó választás időnként ? minél gyakrabban ? a közös játék. A 4 nap során az érdeklődők ? ingyen ? kipróbálhatnak minden játékot, találkozhatnak a tervezőkkel és készítőkkel, és egyéb izgalmas, érdekes programokon vehetnek részt. Helyszín a Szentháromság téri Magyar Kultúra Alapítvány.

A megnyitón köszöntőt mond Dr. Seres Zsuzsanna (Magyar Kultúra Alapítvány). Szabó Sipos Barnabás a játékgyártók szövetségéről és céljairól beszél. Zenei közreműködés: könnyűzene komolyan, híres hazai és külföldi dalok zongorára, csellóra, hegedűre áthangszerelve.

Április 23-24-25-én ? péntektől vasárnapig ? 10-től 19 óráig ingyenes játszóház, meseolvasás, vetélkedők, bemutatók és tombola. A kisebbeket rajz- és kézműves-asztal várja. A belépés díjtalan. A játékok a helyszínen megvásárolhatók.

A kiállított játékok és tervezőik, szerzőik

Atilla vagy Aetius? ? Csanádi József, Bolyongolyó ? Tolnay Judit, Charta bellica ? Somogyi Márton, Definity ? Layer Enikő, Fészekrakó ? Várkonyi Kitty, Identity ? Füzesi Györgyi, Lovagkor: Itt te vagy a király! ? Csanádi József, Mendegélő ? Godó Gábor, Ne engedj a negyvennyolcból! ? Kemény András, Reneszánsz magyar kártya: Deo gratia! ? Csanádi József, Tutela ? Bence Domonkos, Vadmentők ? Koroknai Edit, Vésike: Betűépítő ? Tolnay Judit és Világutazók ? Szőke Gergely.

Szóljon hozzá!