ZETApress

hírportál

Könyvtári dedikálás

Tisztelt Olvasó! Izgalmas és mozgalmas kor tárul Ön elé, amikor Szarvas István író, újságíró: Kérdeztem – válaszoltak VI. kötetét olvassa – írja Jónás Gabriella színművész egyetemi tanár a 120 oldalas könyv Előszavában. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A délelőtti ferencvárosi könyvbemutatón a szerző dedikált, Egressy Rita fényképezett. A 39 riport zöme az ezredfordulót közvetlenül megelőző, valamint az azt követő években született és jelent meg a Hetedhéthatár Magazinban.

Az egységesülő Európa és a gazdasági, pénzügyi, nyelvi globalizáció kiteljesedésének korát éltük akkor. A multinacionális és transznacionális vállalkozások dinamikus fejlődésének és gazdasági versenyének, a távközlési eszközök, a virtuális kommunikáció robbanásszerű fejlődésének voltunk szemtanúi – folytatódik az Előző.

Ma már történelmi távlatból tekinthetünk vissza ezekre az eseményekre. Magunk mögött tudjuk a rendszerváltás éveit, a délszláv háborút, hazánk NATO tagállammá válik, folynak a tárgyalások Magyarország Európai Uniós csatlakozásáról, amely 2004-ben meg is történik. Néhány interjú azonban húsz évet átugorva, szinte napjainkban jött létre.

Ismét tiszteletet keltő és lenyűgöző Szarvas István hazai és külföldi riportalanyainak a névsora. Nevek helyett inkább néhány tisztséget sorolok fel: polgármesterek, nagykövetek, miniszterek, államfők, miniszterelnökök válaszoltak a kötet szerzőjének kérdéseire. Megismétlem, izgalmas, mozgalmas évek tanúi lehetünk. Szarvas István kérdéseiben kimondva vagy kimondatlanul ott feszül a vágy, hogy megtudja, hogyan ítélik meg Magyarországot a nemzetközi politikai színtéren. Érzékenyen kutatja hazánk gazdasági, kulturális fejlődésének a lehetőségeit. Mint a számítógép billentyűzetén, úgy tartja ujjait az ország képzeletbeli ütőerén. Ez az elkötelezettsége a Mandeep Rai professzor asszonnyal 2021 áprilisában készített interjújából is sugárzik. Mai világunk már elképzelhetetlen az internet használata nélkül. Szerzőnk Biszak Bogátával az Arcanum Digitális Tudománytár létrejöttéről és folyamatos fejlesztéséről beszélgetett.

Podgorica számára Magyarország a gazdasági és politikai stabilitás modellje – mondta Milo Djukanovics montenegrói államelnök 1999-ben. Molay Abbés Kadir marokkói nagykövet 2006-ban többek között erre hívta fel a figyelmet: A marokkói statisztikák szerint a magyar export Marokkó felé 2005-ben 63 millió USD volt, megelőzve Szlovákiát, Norvégiát, a Cseh Köztársaságot, Dániát, Görögországot.

Az Observer Kft ügyvezető igazgatója Dóka Péter, az írott és az on-line sajtó harcára reflektált: Nem harcnak látom ezt, hanem egy fejlődési folyamatnak, amikor nem kell feltétlenül siratni a múltat.

Mint Szarvas István eddigi riportköteteiből, ebből sem hiányzik néhány kiemelkedő művész megszólaltatása. Törőcsik Mari, Sára Sándor – sajnos, már nincsenek közöttünk -, vagy Guillaume Nicloux és Lucie Borletean francia filmrendezők válaszai egyaránt felkeltik érdeklődésünket. Bekerült a kötetbe egy tíz éven át tervezett és óhajtott interjú is, amelyre 2021 októberében került sor. Lévai Anikó asszony az interjú-mint műfaj lényegéről, arról az őszinte megnyilvánulásról beszél, amelynek két fél, a kérdező és a válaszadó között kell létrejönnie, hogy az olvasó hallgató számára is figyelemfelkeltő legyen a beszélgetés. Ismét tartalmas, érdekfeszítő könyvet, kordokumentumot tart kezében a tisztelt Olvasó. Kellemes időtöltést kívánok! – fejeződik be Jónás Gabriella Előszava.

Szóljon hozzá!