ZETApress

hírportál

Ballon kilátó a Mimóza-dombon

Május elejétől akár 150 méter magasságból nyújt kilátást Budapestre a Városligetben, a Mimóza-dombon létrejövő Ballon kilátó, azaz egy kötöttpályás gázballon.

A Liget Budapest projekt keretében megvalósult Városligeti Nagyjátszótér központi eleme egy óriási ballonmászóka, amely Szinyei Merse Pál híres festményének színvilágát idézi meg – emlékeztetett a Ballon kilátó keddi sajtótájékoztatóján a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek hangsúlyozta: a Ballon kilátó megnyitásával egy 120 éves tradíció éled újjá, hiszen már a millenniumi ünnepségek idején, a városligeti Ezredéves kiállításon is üzemelt egy hasonló eszköz. Sőt már maga a Városliget tervezője, Heinrich Nebbien is kilátó funkciót képzelt el a Mimóza-dombra – jegyezte meg.

A Szinyei-féle színvilághoz hűen piros-fehér csíkos gázballon megfelelő időjárási körülmények esetén egészen 150 méteres magasságba emelkedik, így nagyszerű kilátás nyújt majd nemcsak a megújuló Városligetre, hanem az egész városra is – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek hozzátéve: hasonló attrakció több külföldi helyszínen, például a párizsi Disneylandben, a San diégói Safari Parkban vagy Angkor Vatban is üzemel, de a Közép-európai Régióban a Városligetben működik majd az egyetlen ilyen kilátó.

Eric Bachelier, a szerkezetet építő Aérophile projektvezetője közölte: a gázballon feltöltését héliummal már délután megkezdik. A több mint 6000 m3-es ballon szélcsendes időben akár 30 személyt is a magasba tud emelni, teljesen biztonságos körülmények között. A gázballon tervezésekor ugyanis kiemelt hangsúlyt fektettek a biztonsági előírások betartására, így annak minden eleme megfelel az EASA (European Aviation Safety Agency) szabványának. A rendszer szélsebesség- és iránymérővel, környezetihőmérséklet-mérővel, kupolanyomás-jelzővel és töltőgázhőmérséklet-mérővel is rendelkezik, az eszköz csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik el.

A beruházó közlése szerint a Ballon kilátónak otthont adó parkrészt, a Mimóza-dombot a Városliget tájépítészeti megújításának részeként teljes egészében rehabilitálták. Megújult 10 ezer m2-nyi zöldfelület és az ahhoz kapcsolódó úthálózat, új utcabútorokat, szemeteseket helyeztek el, elbontották a több mint 700 m2-es, elavult Sörsátrat, helyette pedig jelentősen kisebb alapterületen egy, a megújuló Liget arculatába illeszkedő kávézót és illemhelyiséget alakítottak ki a parkrészen. A Ballon kilátó üzemeltetésére a Városliget Zrt. 2020-ban nyílt pályázatot írt ki, melyet a Ballon kilátó Zrt. nyert el 10+5 éves időtávra – közölték a sajtótájékoztatón.

Szóljon hozzá!