ZETApress

hírportál

Bonis Bona-díjak a BMC-ben

A kormány elkötelezett a tehetségek mellett, támogatásuk nemzetstratégiai jelentőségű – mondta a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért, valamint a Tehetségbarát önkormányzat díjátadóján.

Zsigó Róbert a Budapest Music Centerben kiemelte, hogy a tehetségek gondozása a magyar jövő építését jelenti, a kormány elismeri a tehetséggondozó pedagógusok, mentorok, szakemberek munkáját. A Nemzeti Tehetség Programon (NTP) keresztül a kormány a tehetséges fiatalok mellett az őket gondozó szakemberek munkáját is kiemelkedően támogatja szakmai képzésekkel, módszertani anyagok, jó gyakorlatok kidolgozásával és átadásával. A legkiválóbbakat közülük 2013 óta pedig a Bonis Bona-díjjal ismerik el – fűzte hozzá.

Az államtitkár közölte: az NTP keretében 2009 és 2021 között több mint 17 ezer projektet támogattak csaknem 28 milliárd forint értékben. Idén ez az összeg minden korábbinál magasabb, 4,4 milliárd forint. – A mai nap annak ünnepe, hogy vannak olyan lelkes szakemberek, pedagógusok, oktatók és tehetséggondozók Magyarországon, akik életükkel, munkájukkal, szolgálatukkal és hiteles példájukkal járultak hozzá a rájuk bízottak tehetségének kibontakoztatásához és szellemi-lelki gyarapodásához – fogalmazott.

Rácz Zsófia, a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a mindenki által ünnepelt és csodált eredmények egy nagyon hosszú út utolsó lépései. – Nekünk, fiataloknak a célvonal átszakítása előtt rengeteg akadályon és nehézségen kell túljutnunk, és szükségünk van olyan emberekre, akik végigkísérnek minket ezen a hosszú úton – hangoztatta, majd gratulált a díjazottaknak.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntőjében az önkormányzatoknak a tehetséggondozásban betöltött szerepét méltatta. Szavai szerint tehetség kibontakoztatásához szükséges a születéskor rendelt útravaló, a támogató környezet és a szorgalom.

A Bonis Bona-díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket. Idén hárman kaptak életműdíjat: Hegyeshalmi Csaba testnevelő tanár, edző, Rajkovits Zsuzsanna fizika-kémia szakos tanár és posztumusz Szász Erzsébet történelem-földrajz szakos mestertanár. Rajtuk kívül elismerést vehetett át ötvenöt tehetséggondozó, -fejlesztő és -segítő szakember és intézmény is.

A Tehetségbarát önkormányzat-díjat olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel. A kitüntetést idén hat önkormányzat: Budafok-Tétény (Budapest XXII. kerület), Maklár, Tiszafüred, Sármellék, Siklós és Szolnok kapta meg.

Az egyórás díjátadó után félórás koncertet adott: Pély Barna, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus-díjas énekes-gitáros-dalszerző tanítványával: Vörös Zsolt basszusgitárossal a közös fotózás és a pezsgős fogadás előtt.

Szóljon hozzá!