ZETApress

hírportál

Alsóörsi fesztivál

BalatonGreen és Sailing CapeCup Alsóörsön. Ez a rendezvény a nézők számára is látványos élménysporttá teszi a vitorlázást – üzente Érdi Márta a délelőtti videón.

Ilyen még nem volt! Egyszerre kerül középpontba a sport, a környezetvédelem és a szórakozás. Június 16-án csütörtöktől 19-én vasárnapig Alsóörsön megrendezik a BalatonGreen nevű Kulturális Fesztivált, GasztroShow-t és Expót. Ezzel párhuzamosan zajlik a vízen a Sailing CapeCup, egy vadonatúj magyar fejlesztésű nemzetközi versenyszéria bemutatkozó versenye is – jelentették be a szervezők a Lurdy-házbeli sajtótájékoztatón.

Az Expón a hangsúlyt kap az elektromobilitás. Mindez földön, vízen, levegőben. Középpontba kerül a körforgásos gazdaság szerepe a mindennapjainkban – mondta Hoppál András ötletgazda, a Szervező Bizottság elnöke.

Fókuszba kerül a környezettudatos szőlőművelés, egyben a Balaton-felvidék bortermelőinek bemutatkozására is sor kerülhet, mindez nemzetközi bor és pezsgőkínálattal a BalatonWineShow keretében.

Az emberek többségét mindig is vonzotta a víz, a vitorlázás és a versengés. Mind a mai napig azonban keveseknek adatik meg az, hogy közelről is lássák, hogy is néz ki egy vérbeli vitorlásverseny belülről. Sosem látjuk mi történik a vízen, csak a rajtot és a befutót – hozzá Hoppál András.

A Sailing CapeCup-on látni és láttatni fogjuk azt, hogy mi történik a verseny közben egy hajón a hajók közötti küzdelemben, miközben a versenyzőknek figyelniük kell a szelet, a pályát, egymást és az ellenfelet. A nézők érezni fogják, hogy valójában mennyire izgalmas tud lenni egy vitorlásverseny belülről. Ezt az élményt hozza 2022-től testközelbe a Sailing CapeCup versenyszéria – jegyzi meg az ötletgazda.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere megjegyezte, a település örömmel ad otthont az eseménynek. – Megvan Alsóörs infrastruktúrája arra, hogy ennek a rendhagyó és sporttörténelmi versenynek. Számunkra fontos a Balaton védelme, így örülök, hogy a BalatonGreent is megrendezik – mondta a polgármester.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaságfejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára képviseletében Ilyésné dr. Fetter Anna főosztályvezetőnő a Sailing CapeCup és BalatonGreen Fesztivált népszerűsítő sajtótájékoztatón vett részt a Lurdy Házban. A fesztivál célja a környezettudatosságot erősíteni a mezőgazdaság, a borászat, a gasztronómia, a kultúra és a sportok területén, Balaton-felvidéki környezetben. Ilyésné elmondta: a klímaváltozás mérséklése, a megelőző környezetvédelem, a körforgásos gazdasági szemlélet mellett a Kormány is elkötelezte magát. Ezen értékek megvalósulását komplex programokkal kell segíteni, melyek széles körű együttműködésére épülnek, alapozva a helyi adottságokra. Kiemelte továbbá, hogy a klíma- és természetvédelem területén is örömmel folytatják a már megkezdett munkát. Különösen igaz ez például a szemléletformálásra, melyet ez a két mostani rendezvény is elősegít, hiszen szükségünk van arra, hogy a társadalom minél szélesebb körét megszólítsuk, és a környezettudatosabb életvitelre ösztönözzük. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság elnök főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a Balaton esetében ez különösen érvényes, vigyáznunk kell természeti kincseire, mert törékeny egyensúlyát könnyen megsérthetjük!

Érdi Mária kétszeres olimpikon, többszörös korosztályos vb- és Eb-érmes vitorlásversenyző videóüzenetében kifejtette: minden olyan kezdeményezésnek örül, ami a vizek védelmére, a környezetvédelemre irányul. – A BalatonGreen ilyen. A Sailing CapeCup pedig egy új fejlesztésű versenyszéria lesz. Ez a viadal a nézők számára is látványos élménysporttá teszi a vitorlázást – mondta el az MVM SE sportolónője.

Szóljon hozzá!