ZETApress

hírportál

Online felkészítés

Sokszínű kémia néven ingyenes online kémiaérettségi előkészítő indul. Az online, ingyenesen elérhető kémiaérettségi előkészítő, illetve az annak helyet adó platform az Egis Gyógyszergyár Zrt. indítványára valósult meg – hallottuk délelőtt a Lehel utcai sajtótájékoztatón.

A négy rangos egyetem – a Budapesti Műszaki Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem – és az Egis közreműködésével létrejött, hiánypótló oktatási kezdeményezés elsősorban a kémiaérettségi előtt álló diákoknak nyújt segítséget.

Valamennyi emelt szintű kémiaérettségi-témakört felöleli, emellett a számolási példák megoldásához is támpontokkal szolgál a már elérhető online érettségi előkészítő, amely elsősorban a kémiával kapcsolatos hivatást választó diákok felkészüléséhez kínál támogatást. Az érdeklődők a www.sokszinukemia.hu weboldalról elérhető weboldalon a kezdeményezésben részt vevő négy egyetem oktatóinak előadásából sajátíthatják el a tudnivalókat, illetve felkészülésükhöz az előadásokat kísérő prezentációkat is igénybe vehetik. A 35 előadásból álló elméleti tananyag átfogó ismertetése mellett további 10 előadásban számolási típuspéldák megoldása segíti az összefüggések megértését, a tanultak gyakorlati alkalmazását. Az egyesével 20-30 perces videók regisztráció nélkül, online megtekinthetők, illetve a prezentációk letölthetők.

A készítők remélik, hogy hozzájárulhatnak a közeljövőben érettségizők sikeres vizsgájához, valamint a kezdeményezés hosszú távon a vegyész-, vegyészmérnök-, illetve az orvosi, gyógyszerészi pályát választók számára is kedvező hatással lesz.

A gyógyszeripar tudásközpontú iparág, számunkra tehát alapvető fontosságú, hogy jól képzett fiatal kollégákat alkalmazhassunk – mutatott rá dr. András Klára, az Egis Gyógyszergyár Zrt. humánerőforrás-igazgatója. – Aki kémiával kapcsolatos hivatást választ, az nem pusztán egy csodálatos tudományág mellett kötelezi el magát, hanem a jövőjét is biztosítja, hiszen ezek a szakmák nagyon keresettek a munkaerőpiacon – tette hozzá.

Dr. Hornyánszky Gábor, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának docense hangsúlyozta: fontos, hogy a diákok minél felkészültebben kezdjék meg tanulmányaikat a felsőoktatásban. Nagy lelkesedéssel vettünk részt a közös munkában. Bízunk benne, hogy a diákok is megelégedéssel fogadják az elkészült eredményt! – tette hozzá.

Mi, akik nap mint nap tanítjuk, műveljük – és persze szeretjük is – a kémiát, fontosnak érezzük, hogy segítsük a jövő generációját, hogy megismerje ezt a tudományt – fogalmazott dr. Szalai István, az ELTE TTK Kémiai Intézet egyetemi tanára, aki elmondta: közös meggyőződésük, hogy jól döntöttek azok, akik a kémia tudományágát választották továbbtanulási irányul.

Dr. Béni Szabolcs, az SE Gyógyszerésztudományi Karának docense arra is kitért, a biztos tudás a diákok későbbi pályafutására is hatással van: A jól felkészült hallgatóink könnyen veszik az egyetemi akadályokat, már a képzés elején sikerélményeket szereznek, így folyamatosan motiváltak maradnak, és jól képzett diplomásként kerülnek a munkaerőpiacra – mondta.

Példaértékű, értékteremtő vállalkozásnak tartjuk ezt a projektet – mutatott rá dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja hozzátéve: minden alkalmat megragadnak a természettudományok, kiemelten a kémia népszerűsítésére, és törekszenek arra is, hogy a gyógyszerész hivatás szépségeibe bepillantást nyújtsanak, és megmutassák: elismert, felelősségteljes munka várja a gyógyszerészeket.

Szóljon hozzá!