ZETApress

hírportál

Szabadság téri kavalkád

Európa-napi fesztivál május 8-án vasárnap a belvárosi Szabadság téren: ingyenes koncertek, gyermekprogramok és futóverseny is lesz – tudtuk meg sajtósaiktól.

Immár 18 éve csatlakozott hazánk az Európai Unióhoz, így nagykorú lett az emlékezetes eseményhez kapcsolódó Európa-napi fesztivál is. Május 8-án vasárnap az Európa-nap és az évforduló alkalmából ingyenes családi és gyermekprogramok, valamint koncertek várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Kaláka együttes, a Mrs. Columbo és a The Biebers is, a napot pedig a Kiscsillag koncertje zárja. A fentiek mellett a hagyományos futóversenyt is megrendezik – idén már 18 kilométer lesz a táv. Az Európa-napon a válsághelyzetben hangsúlyosan megjelennek az Európai Unió alapvető értékei: béke, egység és szolidaritás, valamint az eseményen Ukrajnával való szolidaritásunkat is kifejezzük.

A mai Európai Unió alapjait 1950. május 9-én, a Győzelem Napján Robert Schuman francia külügyminiszter Franciaország és Németország együttműködéséről szóló nyilatkozata teremtette meg. Az Európa-napon nem csak erre, hanem Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásának 18. évfordulójára is emlékezünk. Míg az elmúlt két évben a járvány miatt online zajlott, most újra eredeti formájában tér vissza az egész napos rendezvény.

Május 8-án vasárnap ingyenes családi és gyermekprogramok, koncertek, interaktív játék, gyerekjóga, bábelőadás és EU-s információk is várják majd az érdeklődőket a budapesti Szabadság téren; a legkisebbek számára pedig babapihenőt is biztosítanak a szervezők. A futók az uniós beruházásokat is megjelenítő 18 év – 18 km elnevezésű, akadálymentes, belvárosi futóversenyen tehetik magukat próbára, ráadásul ezt a távot 3 fős váltóban (6-6-6 km) is teljesíthetik. A fesztivál témái között idén különös hangsúlyt kap az Ukrajna és az ukrajnai menekültek iránti szolidaritás. Idén több, menekülteket segítő szervezet is kitelepül a rendezvényre, amelyek munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az Európa-nap üzenete az európai béke, szolidaritás és az összetartozás üzenete. Most, az Ukrajna elleni háború idején különösen fontos, hogy valamennyien kiálljunk ezekért az értékekért, és nyitott szívvel forduljunk a menekülők felé. Ezért az idei Európa-nap – Európa-szerte és Magyarországon is – az Ukrajnával való szolidaritás jegyében zajlik – mondta Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője.

Robert Schuman a világháború utáni európai megbékélés projektjeként indította útjára azt, amit ma Európai Unió néven ismerünk. Az elmúlt hetven évben a kontinens nagy részén az európai integrációnak köszönhetően vert gyökeret a béke. A legjobb válasz, amit a szomszédunkban zajló háborúra adhatunk, az, ha egységesen kiállunk az európai gondolat és az európai értékek mellett, miközben szolidaritást vállalunk és támogatást nyújtunk Ukrajnának – nyilatkozta a fesztivál bejelentésének alkalmából Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

A rövid megnyitót és a futás rajtját követően 10:30-kor lép színpadra a Kaláka együttes. 13 órától gyermekjógával folytatódik a program az AdniJóga jóvoltából, 14 órától Mrs Columbo lép fel, 15 órától kezdődik az interaktív nyereményjáték, majd 15:15-től Kovácsovics Fruzsina táncoltatja és énekelteti meg a kicsiket. 16:15-kor lép színpadra a The Biebers, a gyermekek 17:30-tól az Ákom-bákom bábcsoport előadását láthatják, a napot pedig a 18:30-tól kezdődő Kiscsillag-koncert zárja.

A fesztivált az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája rendezi. A programok ingyenesek. A rendezvényről további információk az EB-EPMK weboldalán és a Európa-nap Facebook-oldalán találhatók. Európa-nap május 8-án vasárnap 10-től 20 óráig a budapesti Szabadság téren!

Szóljon hozzá!