ZETApress

hírportál

Tavaszvillamossal a Városház Parkba

Már csak három hét, és kezdődik a 42. BTF! Április 29-e péntek és május 15-e vasárnap között immár 42. alkalommal táncol, zenél, játszik és ünnepel a város a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A kerületeken, közösségeken és műfajokon áthúzódó programkavalkád 17 nap alatt 100 helyszínen 170 programmal érkezik, köztük Mundruczó Kornél rendezésében Wéber Kata Pieces of a Woman című drámája. A Városháza Parkban délelőtt tartott beharangozón a szervezők bemutatták a részletes programot, valamint elindult a több mint egy hónapig közlekedő Tavaszvillamos is, melyen a sajtóeseményre az Astoriától a Deák térig mi is utazhattunk.

A tavaszi megújulás jegyében együtt töltődhetünk fel és tölthetjük meg a tereket kultúrával, művészettel, élménnyel és élettel az idei fesztivál alatt. Ebből kaphattunk ízelítőt a kulturális programsorozatot beharangozó eseményen a Városháza Parkban. A hangulatról az Oláh Krisztián Trio feat. Molnár Sándor & ifj. Oláh Kálmán formáció gondoskodott, akikkel az április 27-én szerdán kezdődő Jazzfest Budapesten is találkozhatnak majd az érdeklődők. Szintén a Tavaszi Fesztivál hírnökeként indult ma el a Tavaszvillamos, amely május 15-én vasárnapig közlekedik menetrendszerűen a 47-es vonalon.

Utazz a Tavaszvillamossal!

A BKV Zrt.-vel együttműködésben virágba borul és a Tavaszi Fesztivál színeibe öltözik az egyik 47-es villamos. Színes ablakmatricák, virágdekoráció és műfűborítás hozza el a tavaszi hangulatot minden utasnak. A villamos első útját zene is kísérte, elektromos citerán Sztojka működött közre.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója kiemelte, nagy örömmel bocsátották a Főváros rendelkezésére egyik Ganz villamosukat, hogy ezzel kapcsolódhassanak a rendezvénysorozathoz. A város legnagyobb közszolgáltatójaként remélik, hogy járműveikkel minél több ember jut el a Tavaszi Fesztivál közel 100 helyszínére és több mint 170 eseményére. A BKV Zrt. igyekszik mindig színt vinni a hétköznapokba, akár a sokak által ismert fényvillamosokkal és kiállításokkal, akár az olyan kulturális rendezvényekhez való csatlakozással, mint a Tavaszi Fesztivál. A Tavaszvillamos a Budapesti Tavaszi Fesztivál végéig, május közepéig közlekedik.

Hagyományos és kortárs

Az idei programok korunk és környezetünk jelenségeit járják körül művészeti és kulturális eszköztárral, sok közülük lehetőséget nyújt a bekapcsolódásra, a közös tapasztalat megélésére, a formák kialakítására. Ettől lesz egyedi, izgalmas és kortárs a fesztivál. A nemes hagyományokat tiszteletben tartva, egyúttal bátran megújítva a Budapesti Tavaszi Fesztivál nemzetközi sztárok és helyi fiatal alkotók számára egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosít, műfajokon átívelően és folyamatosan építkezve, hogy együtt alakítsuk fővárosunk, egy kivételes adottságú európai metropolisz kulturális profilját. A fesztivál korábbi finanszírozása és együttműködési formái megszűntek az elmúlt időszakban, így a Főváros saját erejéből gondolta most újra, hogy milyen is egy városi fesztivál.

Karácsony Gergely főpolgármester Erdei Ferencet idézte, aki szerint a kultúra mindazon eljárások összessége, amelyek elviselhetővé teszik az emberi életet. – Ezért nagy öröm számomra, hogy ez a fesztivál igyekszik nyitottan, a lehető legtágabb értelemben beszélni és gondolkodni a kultúráról és megtölteni programokkal a városi tereket. Külön öröm számomra, hogy újra lesz Budapest nevét viselő Jazz fesztivál, hiszen a magyar kultúra egyik ékköve a hazai jazz zene, amelynek legfontosabb gyökere a roma jazz-világ – mondta a főpolgármester utalva arra, hogy április 8-a a Nemzetközi Roma Nap. – A városi együttlét, a városi színhelyek mind a kultúránk részei. Mi azért dolgozunk, hogy Budapest olyan hely legyen, amelyre mindannyian büszkék lehetünk, ami nem csupán elviselhető, hanem szerethető – tette hozzá.

Faix Csaba, a Fesztivált szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója szerint a főváros hivatalos turisztikai, kulturális és marketing szervezetként céljuk, hogy a márványtermekből a közterekre vigyék a kultúrát, ezzel járulva hozzá a főváros élénk és sokszínű kínálatához. – Azon dolgozunk, hogy a városlakók és idelátogatók könnyen hozzáférhető, egyedi és minőségi élményekben részesüljenek. Ezt a célt szolgálja a megújuló Budapesti Tavaszi Fesztivál is, amely kiváló lehetőséget nyújt a találkozásokra művészek, gondolatok, szervezetek és résztvevők között. Ez a Fesztivál – akárcsak a Budapest Brand többi rendezvénye – olyan eszköz, amivel ennek a városnak a mosolygós arcát tudjuk megmutatni, azt az arcát, ami élményt ad, és amiért a budapestiek és a turisták is ide akarnak jönni – mondta.

Gáspár Máté, a Fesztivál programigazgatója elmondta, hogy nemzetközi sztárok, hazai kiválóságok, helyi progresszív alkotók és közösségi kezdeményezések egyaránt helyet kapnak az idei programban. Lengyelországból érkezik a TR Warszawa előadása, a Pieces of a Woman Mundruczó Kornél rendezésében. A Fesztivál nyitókoncertjén a Budapesti Fesztiválzenekar az amerikai zeneszerzés ikonikus alakjainak darabjait játssza David Robertson vezényletével a Budapest Kongresszusi Központban. A Magyar Zene Házában Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective koncertje lesz hallható Csillagórák címmel.

Több jelentős autonóm kezdeményezésnek is partnere, gyűjtőplatformja idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mint a KirakArt – Színház és kiállítás a kirakatban, az Anyacsak1 színházi fesztivál a szülővé válásról, a Zsinór nélkül független bábos fesztivál felnőtteknek, a művészet szabadságát hirdető Freeszemle, vagy az ALT.BP szubkulturális minifesztivál.

A fesztivál programjai között vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogathatók. A programokról és a belépéssel kapcsolatos információkról a 42. BTF honlapján tájékozódhatnak.

Együtt a város!

Budapest a 23 kerülete összessége; minden városrész egy sajátos univerzum, aminek épített öröksége, hagyományai, kulturális élete, alkotócsoportjai egyedi jelleggel bírnak, és hozzájárulnak a főváros sajátos arculatához, aktívan alakítják azt. A városi fesztiválok ezek felfedezéséhez nyújtanak folyamatosan bővülő hozzáférést, idén tavasszal a III., XV. és XXII. kerületet helyezve fókuszba. A sajtóeseményen az idén csatlakozó kerületek bemutatták programjaikat.

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere elmondta, beszélgetések, kiállítások, színházi programok is várják majd az érdeklődőket, hogy bemutassák a kerület sokszínű kulturális életét. Kiemelte, hogy idén 60 éves a kerület büszkeségeként számon tartott Tavasz Nőikar, akiknek koncertje szintén hallható lesz a Tavaszi Fesztiválon.

Béres András, a III. kerület alpolgármestere három területet emelt ki az Óbudai programok kapcsán: a római hagyományokat, amelyek a Floralia Fesztiválon és a Római Parton rendezett mozgószínházi bemutatóban élednek majd újjá; az ipari múltat képviselő sétákat az Óbudai Gázgyárban és a Goldberger Design Centerben; valamint a természeti értékeket hangsúlyozva számos, gyerekeknek szóló szabadtéri programot is szerveznek.

Gazdik István, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatója arról beszélt, hogy a XXII. kerület, mint Budapest bornegyede, nagy múltra visszatekintő szőlészeti és borászati hagyományokkal rendelkezik, amelyek hangsúlyosan megjelennek majd a programkínálatban. Ilyen lesz a májusi Pincejárat eseményfolyam is, amely a borgasztronómián kívül számos kulturális programot is kínál.

A 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál alatt kialakult partnerségeket folytatva az I., II., VIII. és XI. kerület is számos programmal várja majd a Tavaszi Fesztivál közönségét.

A Budavári Önkormányzat egyedi adottságú kulturális intézményrendszere fesztiválprogramjaival a közösségépítésre, a kerületi lakosok megszólítására törekszik és kiemelten foglalkozik hagyományápoló, ismeretterjesztő, városvédő vagy irodalmi tematikájú találkozók létrehozásával.

A művészeti alkotások és produkciók kerületszerte segíthetnek abban, hogy a kultúra a mindennapi élet részévé váljon. Ennek a folyamatnak az építőkövei a II. kerület fesztiválprogramjai.

A XI. kerületben a Bartók Béla út és környéke ismét egészen különleges felfedezésekre csábít, performanszok, installációk, séták és workshopok kínálnak bekapcsolódási lehetőséget az aktív városlakóknak.

A VIII. kerületben minden történet, minden dallam, minden íz és szín gazdagabbá tesz minket, legyen az magyar, zsidó, cigány, görög, arab, női vagy férfi – hiszen itt minden hang számít.

Új fesztiválhelyszín születik

Az idén 100 éves Városmajori Szabadtéri Színpad Kristály Színtér néven új kulturális és közösségi helyet indít a Margitszigeten az egykori, formáiban a Bauhaus stílusa felé kacsintgató ásványvíz-palackozó üzem épületében. Az összművészeti kultprodukciók (színház, tánc, koncert, gyerekprogramok) bemutatása mellett a Kristály a sportos és tudatos életmóddal szimpatizáló látogatók, családok, a zöldben pihenni vágyók kedvelt célpontjává szeretne válni. Olyan innovatív, laza, informális, közösséget építő helyszínné, mely egyszerre kikapcsol és összekapcsol.

A Kristály Színtér megnyitó ünnepségére a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül kerül sor május 1-jén. Ezen a napon egy nem hagyományos ünnep várja a Margitszigetre látogatókat, a Szabad Terek Majális. De ez az új tér ad majd otthont többek között a Duda Éva Társulat duplaestjének Golden Section/I Shall Be Free címen, a Cinema Mystica immerzív digitális művészeti kiállításnak és a Trafó újcirkusz produkciójának. Az Alexander Vantournhout/Not Standing (Be): Screws című előadás során 5 előadó és 5 jelenet hív minket felfedezésre a margitszigeti Kristály Színtérben.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtóbeharangozója után megnyílt a Budapest FotóFesztivál Budapest vízió című köztéri fotókiállítása is. A Budapest Brand streetphoto pályázatának legjobb alkotásai április 25-én hétfőig láthatók a Városháza Parkban, amelyek a főváros életének izgalmas, rejtett és sokszínű pillanataiba engednek betekintést. A fotókiállítást Mucsy Szilvia, a FotóFesztivál igazgatója és Kocsány Kornél kurátor együtt nyitotta meg.

Szóljon hozzá!