ZETApress

hírportál

32 millás Bak-festmény

Elkelt a hazai kortárs festészet meghatározó remekműve. Bak Imre: Festmény II. című alkotásáért 32 millió forintot fizettek tegnap este a Virág Judit Galéria aukcióján. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A háború utáni és a kortárs magyar festészet alkotásait felvonultató árverésen Bak mellett olyan kiváló művészek alkotásai kerültek kalapács alá a Budapest Kongresszusi Központban, mint Maurer Dóra, Nádler István, Ujházi Péter és ef. Zámbó István. Bak Imre 1969-es alkotása az egyik legerősebb kortárs kép, ami az elmúlt években árverésen szerepelt. A Festmény II. című képet az absztrakt festészet egyik remekműveként tartják számon.

Maurer Dóra: Overlappings 31 modell B-n-k-z című alkotását 7,5 millió forintnál, Nádler István: Feketebács NO.5. című festményét 4,2 millió forintnál ütötte le Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze, az aukció vezetője.

A Szölke-gyűjtemény több darabja is új tulajdonosra talált. ef. Zámbó István: Lány fordított pálmával című alkotása 3,8 millió forintért, Ujházi Péter: Római térképvázlat című képe 5,5 millió forintért kelt el. A magyar kortársak egyre nagyobb értéket képviselnek a műtárgyak piacán, az idén 25 éves Virág Judit Galéria árverésein folyamatosan magas áron kelnek el ezen alkotások.

Szívügyünk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a magyar kortárs művészet kiválóságait. A mostani már a nyolcadik olyan aukciónk a sorban, amely a kortárs művekre fókuszál. Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozik nemcsak a klasszikus, hanem a modern festmények iránt – mondta Kelen Anna. Ma este a Virág Judit Galériában grafikai aukcióval folytatódik a tavaszi árverés-sorozat.

Szóljon hozzá!