ZETApress

hírportál

Kakucsi Böllérfesztivál

Holnap jubileumi hagyományőrző Böllérfesztivál lesz Kakucson. A Pest megyei községben szervezett rendezvény nagy népszerűségnek örvend, évente többezer érdeklődő látogat ki, hogy finomabbnál finomabb ételeket kóstolhassanak – tudatta Sárréti Anita PR menedzser.

A családok apraját-nagyját szórakoztató programokkal, sztárvendégekkel várják. A színvonalas gasztronómiai és zenei programsorozatot idén már 10. alkalommal szervezik meg február 26-án a Kakucs-Szabadidőparkban, ahol 30 csapat méri össze erejét, a finomságokat pedig az ismert szervezetek szakmai zsűrije díjazza.

A magyar konyha egyik tradíciója a téli évszakban a kamrák megtöltése érdekében a disznóvágás. A szervezők a hagyományok ápolása és az értékek átadása céljából évek óta megrendezik a böllérversenyt a Kárpát-medencében élő, a disznóvágás szokásait őrző csapatok számára. A rendezők szándéka, hogy a különleges alkalommal a fiatalok körében tovább népszerűsítsék a közép-magyarországi régió tradícióinak gondozását, valamint a hungarikumok és a sertésfeldolgozás fontosságát. A Szabadidőparkba látogatók kézműves és élelmiszeripari terméket is találnak. Ezekkel az értékekkel és elgondolással a Kakucsi Nemzeti Hagyományőrző Böllérfesztivál az ország egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát.

Hörömpő István főszervező, a Hagyományőrzés a Gasztronómiáért Egyesület elnöke részletezte, mi a szándékuk a fesztivállal: Az a célunk, hogy ápoljuk a népi, gasztronómiai hagyományokat, értékeket, elődeink étkezési szokásait, a magyarok gasztronómiai kultúrájának tiszteletét és megőrzését határon innen és túl. Továbbá egyesítsük a gasztronómia kedvelőit, a közösség teremtés e formájának elkötelezett híveit, támogassuk más gasztronómiai kultúrák, szokások, hagyományok megismerését, illetve saját kultúránk megismertetését másokkal. Segíteni szeretnénk a határokon átívelő, gasztronómiai, népi hagyományok ápolásának kapcsolat- és közösségteremtő erején alapuló barátságok megkötését és megszilárdítását – mondta.

A népi, jellegzetes ruhába öltözött csapatok ebben az évben is megmérettetik magukat az ízlésesen berendezett udvarokon, a legjobbakat több kategóriában is díjazzák. A verseny keretében a résztvevő csoportoknál a disznóvágás fő terméke, a kolbász, a hurka, a toros tál minősége, tálalási szépsége, íze mellett értékelik a népi hagyományok őrzését, a sertés feldolgozásának szakszerűségét, a hagyományoknak megfelelően az úgynevezett fogópálinka kínálását.

A gyerekek számára is készülnek izgalmas programokkal, meglepetésekkel, így minden korosztály számára tökéletes szórakozási lehetőség. Tervezett programok:

07:00 Ünnepi megnyitó ágyúszóval – a verseny kezdete
07:30 Látványos disznóvágás, régi idők felidézése, fogópálinka kóstolás
08:00 Disznótoros ételek készítése, kóstolása
10:00 Öntevékeny művészi csoportok bemutatása
12:00 Men in Brass műsora
13:00 Galát Norbert fellépése
14:00 Sógorok fellépése
15:00 Sihell Ferry – Henna fellépése
16:00 Eredményhirdetés
17:30 L.L. Junior koncert
18.30 Cool Riders Band koncert

A rendezvény szakmai partnere dr. Nagy István agrárminiszter, az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

Szóljon hozzá!