ZETApress

hírportál

Árpádföldi emlékezet

A kommunizmus áldozataira emlékeznek február 25-én pénteken Árpádföldön. Az országgyűlés 2000-ben elfogadott határozata értelmében a kommunizmus áldozatairól emlékeznek meg minden év február 25-én a XVI. kerületi Tóth Ilonka Emlékházban – tudatta Sárréti Anita PR menedzser.

1947-ben a megszálló szovjet katonai hatóságok ezen a napon tartóztatták le jogtalanul Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, majd a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban. A kommunista párt ezen lépése jelentette az indulását annak az embertelen folyamatnak, melyben diktatúráját a kommunista eszmével szemben állók kiiktatásával építette.

A levéltári kutatások és becslések alapján körülbelül százmillió ember vált a kommunizmus áldozatává az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót. A rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja XVI. kerületi megemlékezésére a több éves hagyományhoz híven idén is a XVI. kerületi Tóth Ilonka Emlékház ad otthont február 25-én pénteken 16 órától az Állás utca 57-ben.

A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ és a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő emlékezés alkalmával beszédet mond Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, az alapítvány fővédnöke; Kovács Péter, polgármester; Égi Pál Tompa utcai szabadságharcos, az ’56-os Szövetség elnöke. A jelenlévőket Müller Ildikó, a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ vezetője köszönti. A műsort Szatmáry László önkormányzati képviselő, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány alelnöke vezeti le. Varga Laura és Varga Levente koboz kíséretes népi énekkel emelik a megemlékezés színvonalát. A program hőseink gránit emlékművének koszorúzásával zárul. A szervezők várnak mindenkit a megemlékezésre!

Szóljon hozzá!