ZETApress

hírportál

AEGON Művészeti-díj 2010

Az AEGON Művészeti Díjat idén Csaplár Vilmos: Hitler lánya című mű érdemelte ki. Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró szépirodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét az alkotókra ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. A szakmai zsűri döntése szerint 2006-ban Spiró György vehette át első díjat a Fogság című regényéért. 2007-ben Rakovszky Zsuzsa kapta meg az elismerést Visszaút az időben című kötetéért, 2008-ban Térey János: Asztalizene című színművéért, tavaly pedig Jónás Tamás vehette át a díjat Önkéntes vak című verseskötetéért.

A tavaly napvilágot látott és zsűrizett szépirodalmi művek

Csaplár Vilmos: Hitler lánya (Kalligram), Darvasi László: Virágzabálók (Magvető), Kemény István: Kedves ismeretlen (Magvető), Kovács András Ferenc: Sötét tus, néma tinta (Magvető), Kukorelly Endre: Ezer és 3 (Kalligram), Podmaniczky Szilárd: Szép Magyar Szótár (Podmaniczky Művészeti Alapítvány), Schein Gábor: Egy angyal önéletrajzai (Jelenkor), Tóth Krisztina: Magas labda (Magvető), Vajda Miklós: Anyakép, amerikai keretben (Magvető), Varga Mátyás: Hallásgyakorlatok (Magvető).

Olyan művet keresett a zsűri, amely újszerű formában tudja feldolgozni a társadalmi kérdéseket. Találkozunk történelmi személyekkel benne éppúgy, mint a kisember problémájával. Megvan benne humor. Mindez mellett végtelenül olvasmányos is ? indololta meg kérésünkre Gács Anna zsűritag a döntést.

Maga a regény a jelen társadalmi viszonyok alatt íródott, azonban tartalmaz még a ?90-es évekből is elemeket, vagyis akkor íródott részeket. Hitler lánya merészen eredeti vállalkozás, vízió. Anekdotákat, vicceket, történelmi apokrifeket és valóságos forrásokat dolgozz össze szövevényesen. Mindez biztosan szerkesztődött történelmi regénnyé. Fordulatokban gazdag, magával ragadóan fanyar humorral.

Hősei a történelem valódi szereplői és az írói fantázia teremtményei. Így találkozhatunk a regényben Adolf Hitlerrel, Kucor Fannival, Kasztner Rezsővel és Kujeda Éliással. Mindannyian hihető figuraként futják be hihetetlen sorsukat. Maga a történés jó félévszázadot ölel fel. Bejárja Magyarországot dél-kelettől észak-nyugatig.

Eközben egyre komorabb képet fest, a mindenkori hatalom gépezete és az egyéni sors kapcsolatáról. Magát a regényt az teszi izgalmassá és rendhagyóvá, hogy képes összebékíteni két, látszólag összebékíthetetlen dolgot. Elbeszélője egyfelől jóízűen sztorizó kisembernek hat, másfelől a végzet szenvtelen végrehajtójának. Miközben groteszk képet ad a XX. századi magyar történelemről.

Mivel az AEGON szeretne nyitni a társművészetek felé, ezért nem egyetlen irodalmi díjat hozott létre, hanem az elismeréssel együtt a ?párját? is: az AEGON Művészeti Társdíjat, amelyet még az idén, egy későbbi időpontban adnak át.

Szóljon hozzá!