ZETApress

hírportál

Arany Medálok a Bethlen téren

A 80 éves Tordai Teri Kossuth-díjas színművésznő kapta idén az Arany Medál-életműdíjat az Arany Medál-díjak 13. átadási ünnepségén az erzsébetvárosi Bethlen Téri Színházban. A színpadi díjátadás előtt és után a Vylyan boraiból és a BB pezsgőiből kortyolhattunk, valamint a Smankerli Cukrászda és Kávézó kínálatából falatozhattunk.

A díjátadók közül Bereményi Géza, Hámori Ildikó és Halász Judit is Kossuth-díjas. A díj 13 éves történetében még nem volt példa arra, hogy két díjátadó lett volna, márpedig a koronavírus-járvány miatt csak idén ősszel tudták átadni a 2020-as év díjazottjainak az elismerést.

A 2021-es év díjazottjai mindenki jelen volt a délutáni ünnepségen, örömmel vettek át díjat a nyolc díjátadótól. Most adták át először a Szeredi Sára üvegtervező által megálmodott új kitüntetéseket. A Navarrai Mészáros Márton kulturális újságíró, szerkesztő által még szakmai pályafutása megkezdése előtt, kamaszként alapított kitüntetést az alábbiak kapták:

Az év írója: Tisza Kata, író
Az év színésznője: Gubás Gabi Jászai Mari-díjas színművész
Az év színésze: Molnár Áron színművész
Az év filmrendezője: Herendi Gábor filmrendező
Az év legígéretesebb fiatal tehetsége: Gombó Viola Lotti színművész
Életműdíj: Tordai Teri Kossuth-díjas színművész

A mozilegenda Tordai Teri decemberben tölti be 80. életévét, melyet tévében, rádióban, színházban egész hónapban ünnepelnek. Herendi Gábor 2018-ban már megkapta az év filmrendezőjének járó Arany Medál-díjat. Korábban csak Hámori Gabriella színművész érdemelte ki kétszer a díjat.

A koronavírus-járvány miatt szűk körben megrendezésre kerülő díjátadáson Orbán Bori sanzonénekesnő, és Pánczél Kristóf zongoraművész lépett fel. Bori a Kaláka Kiadó gondozásában, idén nyáron megjelent első lemeze, a Ma chanson szerzeményei közül énekelt dalokat, valamint Édith Piaf sanzonjait és a rock n roll klasszikusának számító Chuck Berry ismert dalait adta elő. Az esemény állandó háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Díjat adott át: Bereményi Géza Kossuth-díjas író, rendező, Halász Judit Kossuth-díjas színművész, Hámori Ildikó, Kossuth-díjas színművész, Ábrahám Edit, Osváth Judit, Gáspárfalvi Dorka, Mészáros Béla színművészek, Benedek Szabolcs író. Halász Judit az év színésznőjének járó Arany Medál-díjat 2016-ban, Hámori Ildikó az Arany Medál-életműdíjat 2020-ban, Ábrahám Edit az év színésznőjének járó Arany Medál-díjat 2008-ban, Osváth Judit az év legígéretesebb fiatal tehetségének járó Arany Medál-díjat 2016-ban kapta meg. Az összes díjátadó bensőséges módon kötődött a speciális közönségdíjhoz.

Szóljon hozzá!