ZETApress

hírportál

Fókuszban a kortárs japán művészet

Kortárs japán képzőművészet, zene és egy szeletnyi japán irodalom áll a IX. Plein Art Kortárs Művészetek Fesztiváljának fókuszában. Május 18-a és 20-a között megrendezett Plein Art a Ráday Kultucca? hagyományos fesztiválja több mint harminc programmal, számos neves hazai és külföldi képzőművész közreműködésével várja az érdeklődőket. A IX. Plein Art Kortárs Művészetek Fesztiváljának vendége Japán, fővédnöke Nabekura Shinichi, Japán magyarországi nagykövete.

A IX. Plein Art Kortárs Művészetek Fesztiválja óránként nyíló különleges tárlatairól és rendhagyó művészeti felfogásáról vált ismertté. A látogatók ez alkalomból is a képzőművészet és társművészetek nem szokványos együttes bemutatásával, a hagyományos és a hagyományos képzőművészeti műfajoktól eltérő, új alkotói formákkal találkozhatnak részben a Ráday Kultucca galériáiban, részben a képzőművészet megszokott helyszíneitől eltérő, alkalmi kiállító helyeken és nyilvános tereken.

Plein-Art Kortárs Művészetek Fesztiválja immár kilencedszer

A fesztivál vendége Japán, ami különleges garancia az élménybeli gazdagságra. Ikezawa Takashi képzőművész kiállítása az Erlin Galériában látható, Fukui Yusuke festőművész kiállítása a Nes Galériában, Barbara Yoshida fotóművész kiállítása az Art9 Galériában. ?Tiszta Japán? címmel a Sterling Galériában többek között Peltonen Junko, Tomomi Ogawa, Seiko Kawahara ötvösműveit láthatjuk. Kortárs Japán (zene)művek címmel mutatkozik be Magyarországon a Nadesiko Trio. Nagy Katalin Fischer Annie ösztöndíjas fuvolaművész előadásában hallhatóak lesznek Fukushima Mei és Isang Yun művei.

Szombaton egy különleges könyvbemutatóra kerül sor: Őfelsége Micsiko Japán Császárné Először mászom meg a hegyet (fordította Gergely Júlia), Takamado Hisako Hercegnő Kati és az álomevő (fordította Göncz Árpád), Murakami Haruki Kafka a tengerparton (fordította Dr. Erdős György), Kanehara Hitomi Pirszinget a kígyónak (fordította Nagy Mónika) műveit Kukorelly Endre mutatja be.

A Plein Art Fesztivál alapgondolata a képzőművészet hagyományos és új műfajainak a társművészetekkel együtt, kölcsönhatásban történő bemutatása, a képzőművészet hagyományos és ettől eltérő, nem szokványos helyszínein. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a képzőművészet népszerűsítése látványos felvonultatással, hangsúlyos, figyelemfelkeltő, több műfajon átívelő rendezvénnyel, valósítható meg ? összegezte tapasztalatait H. Szilágyi Márta, a Plein-Art főszervezője.

Az Erlin Galéria szervezésében megvalósuló IX. Plein Art Kortárs Művészetek Fesztiválján számos neves hazai képzőművész állít ki. Így a fesztivál kiállítói között van Bukta Imre és Olajos György képzőművész, Paizs László Kossuth-díjas képzőművész, valamint számos fiatal, különleges tehetség mint Verebics Ágnes és Verebics Katalin.

Az Erlin Galéria által rendezett képzőművészeti tárlatsorozatot szabadtéri perfomansz, izgalmas videoinstallációk színesítik. Az úttesten szobortárlat, felette művészzászló-tárlat fogadja az ide látogatókat. A programokat esténként szabadtéri koncertek zárják.

Szóljon hozzá!