ZETApress

hírportál

Könyvek Budavárban

A találkozás címmel jelent meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékkönyve. A 350 oldalas, színes fotókkal illusztrált kiadvány mellett kiadásra került az Ők tizenketten – Beszélgetések a NEK hírnökeivel című interjúkötet is.

Ennek a két könyvnek délutáni bemutatóján részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek és a világesemény hírnökei a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás-templom) Főplébánia I. emeleti Dísztermében, az Országház utca 14-ben. Rövid könyvismertetők:

A találkozás – az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékkönyve

Hazánk nagy örömmel fogadta 2016 januárjában a cebui bejelentést, hogy 2020 őszén Budapest rendezheti meg 1938 után immár másodszor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Az előkészületek szinte azonnal megkezdődtek: megalakult a világeseményt szervező titkárság, megfogalmazódtak az üzenetek, hónapról hónapra egyre többen csatlakoztak a népszerűsítő feladatokhoz, a munkatársak bejárták az országot, a Kárpát-medencét, és eljutottak Európa nagyvárosaiba is. Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke még soha nem tapasztalt ilyen nagy érdeklődést és magas részvételi szándékot, mint a budapesti világesemény kapcsán.

Aztán a véghajrában, alig fél évvel a rendezvénysorozat előtt kitört a világjárvány. Minden, ami elkészült és amit megterveztünk, elveszett, és az első sokk után jött az újra-tervezés a sok bizonytalanság, bezártság, gyász közepette, 2021. szeptember 5-én viszont fénybe öltözött Budapest és a Hősök terén megkezdődött a NEK. A szemünk előtt írt Magyarország történelmet és felhőtlen boldogság uralkodott a találkozások miatt. Találkozott a múlt és a jelen, Kelet és Nyugat, találkozhattunk egymással, Ferenc pápával, és ami a legfontosabb: az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztussal.

Ez a színes fotókkal gazdagon illusztrált kötet emléket kíván állítani az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Ahogy indult, ahogy elhalasztották, ahogy az esemény lezajlott. A középpontban az a csoda áll, az az isteni kegyelem, ami itt maradt közöttünk. A Fábry Kornél, Sándor Csilla és Zsuffa Tünde által szerkesztett kötet kiadója a Szent István-bazilika Gondnoksága. A 350 oldalas, kemény-táblás könyv ára: 9900 forint.

Ők tizenketten – Beszélgetések a NEK hírnökeivel

A világjárvány kitörése miatt egy évvel el kellett halasztani a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A kitelepülések, személyes találkozások, a világesemény előkészítésének utolsó munkálatai helyett a be- és elzárkózás kényszerű, veszteségekkel, tragédiákkal tűzdelt időszaka következett.

Ám itt voltak ők tizenketten, akik a XXI. század apostolaiként dacoltak küldetésük látható és láthatatlan terheivel, és vállalták, hogy a karantén idején is buzdítanak. Gondolataikat írásban, versben, dalban megfogalmazva, videoüzenetben, a rádió hullámhosszain eljuttatták hozzánk, a hétköznapokon éppúgy, mint ünnepeinken vagy az adventi várakozás idején.

Ők tizenketten voltak azok, akik 2021. június 14-én átvehették Erdő Péter bíboros, prímás kezéből a megbízóleveleket: Baricz Gergő zenész, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, Kubik Anna színész, Lackfi János költő-műfordító, Petrás Mária népdalénekes-képzőművész, Pindroch Csaba színész, Sena Dagadu zenész, Szalóki Ágnes népzenész, Szikora Róbert zenész és Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató.

Ők tizenketten ezután nyakukba vették az országot, sőt több ezer kilométert maguk mögött hagyva még annak határain túl is járva, a különféle találkozások alkalmával lelkesítettek, bátorítottak mindenkit, s amikor kellett, reményt adtak. Ők és önkéntes munkájuk kellett ahhoz, hogy ma a teljesség érzésével nézzünk vissza a kongresszusra, annak gyümölcseire, Isten és ember kapcsolatának megújulására.

A hírnökökkel a kongresszus előtti napokban Kuzmányi István diakónus, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője beszélgetett, és kérdezte őket életükről, munkájukról, szolgálatukról, családjukról – arról, hogy mi jelent számukra örömet és nehézséget. Ezen interjúk szerkesztett anyagát veheti kézbe most a tisztelt Olvasó. A Sándor Csilla és Zsuffa Tünde által szerkesztett kötet kiadója a Magyar Kurír. A 296 oldalas, kemény-táblás könyv ára 4900 forint.

Szóljon hozzá!