ZETApress

hírportál

Primissimák a MŰPA-ban

Tíz kategóriában vehették át tegnap este a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a MŰPA-ban közönség nélkül megtartott gálán. A műsorvezetők Novodomszky Éva és Bősz Ádám voltak.

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Kovács Csaba építész, belsőépítész; magyar képzőművészet kategóriában Szőcs Miklós TUI szobrászművész; magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Bolyai János Matematikai Társulat; magyar tudomány kategóriában Kondorosi Éva molekuláris biológus; magyar sajtó kategóriában Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter vette át az elismerést.

A magyar sport kategóriában Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők kapták a díjat. Magyar irodalom kategóriában Kovács István költő, műfordító, történész, polonista; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva közművelődési szakember; magyar zeneművészet kategóriában Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester; magyar színház- és filmművészet kategóriában Básti Juli színművész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat. A hegedűművész külföldi koncertje miatt testvére, Takács-Nagy Katalin vette át a díjat. Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Borbás Marcsi televíziós szerkesztő kapta.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy a pandémia miatt tavaly nem tarthatták meg a hagyományos díjátadót, helyette tíz olyan egészségügyi civil szervezetet díjaztak 20-20 millió forinttal, amelyek tevékenységében a járvány jelentős károkat okozott. Akkor még azt remélték, hogy idén közönség előtt tudnak ünnepelni, de sajnos nem így történt, ezért nézők nélkül adták át az elismeréseket.

A rendkívüli helyzetek általában rendkívüli embereket hoznak felszínre, ezért napjainkban különösen felértékelődött a tudósok szerepe – mondta Csányi Sándor hozzátéve: azt kívánja, hogy minél előbb találjanak megoldást a mostani világjárványra, ami rombolja a gazdaságot, a társadalmat és fájdalmas tragédiákat okoz a családoknak!

Csányi Sándor beszélt arról is, hogy a díj nagy társadalmi elismertsége annak köszönhető, hogy választásaikat mindig kizárólag a jelöltek által nyújtott teljesítményre alapozták. Kiemelte, hogy nemcsak a Prima Primissima, hanem a Prima-díj is jelentős elismerés, hiszen minden kategóriában rendkívül sok, összesen 704 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a száznál több szakmai szervezet részéről.

A legjobb háromba bejutni egy-egy kategóriában csak úgy lehetséges, ha valaki idejét, energiáját nem kímélve végzi hivatását. Elsők között lenni tudományban, kultúrában, sportban, művészetekben csak annak adatik meg, akinek az elszántsága tehetséggel párosul – hangsúlyozta Csányi Sándor, mielőtt gratulált a díjazottaknak.

Szóljon hozzá!