ZETApress

hírportál

Finom bejglik karácsonyra

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a tavaly debütált Év Bejglije versenyt. Hagyományos diós, Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre – tudtuk meg a délutáni díjátadón az Üllői úti Zila Kávéház – Krisztina Cukrászdában.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. A tavalyi megmérettetés óriási sikert aratott, közel 60 bejgli versengett a címekért 2020-ban, és a díjazott ünnepi süteményekről több mint 50 médiaorgánum számolt be.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben védett termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is. Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A kategóriákban idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri. A zsűri tagjai voltak:

Andrész Zoltán cukrászmester, az Andrész cukrászdák tulajdonosa
Auguszt József cukrászmester, a Fény utcai Auguszt Cukrászda tulajdonosa
Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
Karl Zsolt cukrászmester, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa, a tavalyi verseny többszörös díjazottja
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
Mészáros Gábor cukrászmester, a szombathelyi Mészáros Cukrászda tulajdonosa
Nándori László cukrászmester, a budapesti Nándori Cukrászda tulajdonosa
Sznopek Veronika, a Mestercukrász – Az édesszájú Konyhafőnök televíziós show nyertese
Varga Margit, a korábbi Zazzi Cukrászda társtulajdonosa és vezető cukrásza

Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Kedvelt volt a pisztácia, a mogyoró, a kesudió, a marcipán, az aszalt szilva és szilvalekvár, de előfordult a körte, a napraforgó, a fenyőmag, a sütőtök, a mangó és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Íme a versenyeredmények

Hagyományos diós kategóriában:
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije-díj nyertese: Simon Andrea, Trattoria di Sophia – Budapest
Ezüstérmes: Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda – Székesfehérvár
Bronzérmes: Kiss Zoltán és Kiss Dániel, Kiss Cuki – Lajosmizse

Hagyományos mákos kategóriában:
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije-díj nyertese: Szurgent Péter, Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda – Budapest
Ezüstérmes: Németh Béla, Sütibolt – Keszthely
Bronzérmes: Kara József Zoltánné, Erika Cukrászda – Kesztölc

Ínyenc kategóriában:
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije-díj nyertese: Advent Gyöngye – Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda – Szarvas
Ezüstérmes: Napos Körte bejgli – Berecz Attila, Máksüti Kézműves Cukrászda – Piliscsaba
Bronzérmes: Karamellizált almás, sütőtökös bejgli – Rus Annamária, Békés Kitti, Fodor Ibolya, Virág Cukrászda – Érd

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér-különdíj nyertese: Advent Gyöngye – Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda – Szarvas

Az Év Ínyenc Bejglije: az Advent Gyöngye hagyományos pozsonyi tésztával készült, töltelékébe pedig mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve.

Szóljon hozzá!