ZETApress

hírportál

Hétvégi ALT.BP

Létezik egy alternatív Budapest! – konferencián és háromnapos programkavalkádon mutatkozik be a főváros 10 alternatív kulturális központja – tudatta Papp Andrea tartalomgyártási tanácsadó.

A városi épületek, terek és zugok, az elhagyott raktárak és felújított ipari komplexumok művészettől és kreatív energiáktól pulzáló halmazokat takarnak és a budapesti kultúra lüktető hálóját alkotják. Ezt a hálót kíséreljük meg lemodellezni a november 19-én induló interaktív honlapunkon, amelyen feltérképezzük az alkotás csomópontjait és megmutatjuk egymáshoz való viszonyukat.

A honlap indítását egy konferencia vezeti fel, amelyben főszerepet játszanak az ALT.BP oldalán is kiemelt figyelmet kapó pontok, illetve a budapesti alternatív kultúrát érintő, ám azokon túl is mutató témák.

A Budapest Brand ALT.BP projektcsapata egy kulturális műfajokon átívelő konferencia során megkísérli megválaszolni a kérdést, hogy hol lehet a határ az alternatív és a popkultúra, az intézményesség s a függetlenség között. Hogyan jutott el a zsidó negyed underground romkocsmakultúrája a bulinegyedig? Fellelhetőek-e a Kádár-rendszer és a szocializmus ellen-kulturális mintázatai a ma budapesti undergroundján?

Megtudjuk, hogy milyen hatással lehetnek egy város életére az ott zajló fesztiválok, Fluor Tomiékkal megfejtjük, hogyan emeli be a mainstream az undergroundból jövő trendeket.

Az Oltai Katát is vendégei között tudó képzőművészeti panelbeszélgetésen megtudhatjuk, hogy van-e hiteles és független platformja a magyar kortárs képzőművészetnek? Schilling Árpádot pedig a magyar színházi élet kilátásairól/kilátástalanságairól kérdezzük.

Külföldi kitekintésként meghallgathatjuk a barcelonai Primavera Sound fő-szervezőjét és sétán mutatjuk be az 15-20 éve ikonikus belvárosi alternatív helyszíneit.

A konferencia ideje alatt bemutatunk kilenc fontos kulturális intézményt. A kilenc helyszín mindegyike az eseménysorozathoz szervezett különleges programmal járul hozzá a kezdeményezés sokszínűségéhez. Találkozzunk a következő helyeken: Toldi, Auróra, AQB, Gödör, Jurányi, Lumen, Dürer, Vályo és az Eleven Blokk helyszínei a Bartók Béla úton és környékén!

Szóljon hozzá!