ZETApress

hírportál

Nyelvtudás, önbizalom, ötösök

A Menetszél Egyesület tehetséggondozó programja ingyenesen és online hozzáférhető a szorgalmas diákoknak. Az Egyesület 2018 óta támogatja a szorgalmas és tehetséges, ugyanakkor kevésbé tehetős diákokat ingyenesen hozzáférhető korrepetálásokkal – tudatta Salamon Márk, SalaComm.net.

A Menetszél Egyesület fennállása alatt mintegy ötszáz önkéntes – döntően diplomás fiatal – tanított csaknem hatszáz általános iskolás korú diákot személyesen és online egyaránt. 2021 nyarán a Menetszél önkéntesei telefonos interjúkat késztettek a gyerekek szüleivel, hogy kiderüljön, mit is várnak, várnának el a XXI. század iskolarendszerétől és pedagógusaitól. A kutatásba bevont szülők első helyeken említették a nyelvtudást, az informatikát, a tanulástechnika elsajátítását, valamint az önbizalom fejlesztését.

A válaszadók gyerekei a közoktatás intézményeiben tanulnak, nyolcvan százalékuk saját szobában írja a házi feladatát délutánonként, ugyanekkora arányban sportolnak szabadidejükben. A művészeti foglalkozások már kevésbé népszerűek, mindössze egynegyedük végez alkotómunkát. A tanulmányokban a legnagyobb nehézséget – a szüleik szerint, tantárgyat megjelölve – a matematika jelenti, a motivációjuk pedig – ugyancsak a szüleik megítélésük alapján – megfelelő a kilencven százalékuknál. A válaszokból kiderült, a diákok viszonyulása a tanuláshoz kedvezően alakult a Menetszél Egyesület online korrepetálást támogató Netkorrep programjának köszönhetően. A programban ugyanis minden önkéntes tanár egy-egy diákot tanít és mentorál legalább egy féléven keresztül, a személyre szabott órák pedig elérik a céljukat: a gyerekek tudása fejlődik, akárcsak a magabiztosságuk, s ez meglátszódik az osztályzatokon is. Az Egyesület korrepetálásaiba bevont családokban legalább egy jegyet javítottak az iskolások.

A megkérdezett szülők – 12 budapesti és vidéki interjúalany – mindegyike érettségivel vagy diplomával rendelkezik, a válaszadók 90%-a édesanya volt. A gyermekük külföldre költözését 80%-uk támogatná, amennyiben ez a tanulmányok vagy a munkavégzés miatt történne meg. A telefonos interjúkban az összes szülő úgy nyilatkozott, hogy ismét regisztrálná a gyerekét a Menetszél Egyesület Netkorrep programjába a 2021/22-es tanévben is. A szülők, és legalább ennyire az önkéntes mentortanárok jelentkezését várja az Egyesület szeptember 15-én szerdáig ezen a felületen.

Az önkéntes tanárok ideális kora 18-40 év között alakul, a diploma nem feltétel, de előny. A felhasználói szintű informatikai tudás azonban elengedhetetlen feltétel az online oktatáshoz, az önkéntesség vállalása pedig az iskolai félévre szól. A Menetszél Egyesület összes tagja önkéntes munkát végez, anyagi működését kizárólag magánadományok biztosítják, az adományozók számára a nonprofit szervezet kiadásai transzparensek.

Szóljon hozzá!