ZETApress

hírportál

Bazári beiktató

A Várkert Bazárban tartott ma ünnepélyes állománygyűlést a Magyar Nemzeti Múzeum, ahova az új főigazgató kinevezése és beiktatása alkalmából meghívták a kormányzat, a tudomány, az oktatás és a kultúra számos vezető személyiségét is – tudtuk meg sajtósaiktól. Fotóink Jaksity István, MNM felvételei.

Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Múzeum feladata összegyűjteni és felmutatni mindent, amit a magyarság az ismert 1100 éves történelme során elért. Az MNM feladata munkája során az, hogy gondolatokat közvetítsen, életérzést adjon át, azt a szemléletet, ahogy a világra, a teremtett környezetre, egymásra, a környezetünkben élő népekre tekintünk.

A díszoklevél, és egy ajándék pirogránit Aba Sámuel-szobor ünnepélyes átvétele után mondta el beiktatási beszédét L. Simon László új főigazgató a megjelent múzeumi szakemberek, kormányzati vezetők, kulturális intézményvezetők és diplomáciai képviselők előtt. – A magyarság történelmi dokumentumainak és tárgyainak gyűjtésén, megőrzésén, feldolgozásán és bemutatásán, azaz a tradicionális múzeumi feladatokon túl az intézményünk egyre több új funkciót lesz kénytelen magába fogadni. Nemzeti hagyományaink, kultúránk, azaz önazonosságunk megőrzésében kiemelkedő szerepet csak úgy érdemes vállalnunk, ha képesek vagyunk mind a szellemi, mind a technológiai, mind a politikai kihívásokra reagálni. Ha intézményünk nem válik önmaga múzeumává.

A nemzet múzeumának a közös történeteink, a nemzeti múltunk elmesélésében, sorsfordító időszakaink közérthető felfejtésében olyan módon kell szerepet vállalnia, hogy az vizuális nyelvezetét, arculatát, üzeneteit tekintve XXI. századi, friss, üde, és a legifjabbak számára is izgalmas és vonzó legyen. A filmesekkel, színházi rendezőkkel, a videós platformok szerzőivel, a képzőművészekkel, zenészekkel karöltve azok számára kell átadnunk nemzeti létünk kvintesszenciáját, akik már nem könyvekből szerzik a tudásukat, akiknek a többsége nem olvassa rongyosra a magyar népmeséket, mondákat, balladákat és történelmi regényeket. Ám akikkel a nemzet közös történeteit muszáj megosztanunk, akikben ki kell alakítanunk az igényt arra, hogy számukra is lelki kényszer legyen a továbbörökítés. A gyermekeinkről és az unokáinkról beszélek – mondta el a 2026 augusztusáig kinevezett új főigazgató.

Szóljon hozzá!