ZETApress

hírportál

Viadalok és diadalok

Széchenyi Tímea grófnő meghívására immár 4. alkalommal történelmi családokkal találkoztam ma a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. A program a korábbi gyakorlat szerint 10 órakor kezdődött és kora délutánig tartott. A tavaly augusztus 29-ei 3. emléknapról idekattintva olvashatunk.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány (Gróf Széchenyi Elemér Sárvár-Felsővidék Alapítvány) szervezte mai Emléknap témája: Diadalok és viadalok – Kiemelkedő, történelemformáló sikerek és kudarcok, nyereségek és veszteségek a történelmi családok életében. Az ingyenes eseményen lehetőség volt a nap költségeihez való hozzájárulásra a helyszínen. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Éppen Emléknapunkon 500 éve, hogy 1521-ben a magyar várvédők kitartó küzdelmük ellenére a török seregekkel szemben elvesztették Nándorfehérvárt. 565 évvel ezelőtt, 1456 nyarán viszont a magyar és szerb keresztyének ugyanott hősies győzelmet arattak II. Mehmed török szultán nagy túlerőben levő ostromló seregével szemben. Napra pontosan a 495 évvel ezelőtti 1526-os mohácsi csatát is említhetjük tanulságként, mint történelmünket jelentősen formáló küzdelmet.

Olykor diadalok, máskor viadalok adatnak nekünk, megtapasztalt dicsőséges győzelmekkel, netán nehezen elviselt vereségekkel. Mindezek tudatában nem lehet elbizakodnunk, de elkeserednünk sem szabad. Újra és újra haladnunk kell előre, elődeinktől kapott örökségünkkel és küldetésünkkel. Ilyen gondolatokat boncolgattak az előadók.

Gróf Széchenyi Tímea, az Alapítvány alapító-elnöke megnyitója után Soltész Miklós államtitkár ünnepi gondolatai gazdagítottak bennünket. Dr. Nagy István agrárminiszter képviseletében Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat területi képviselője mondott köszöntőt.

Az előadások sorát egy könyvbemutatóval dr. Berzeviczy Klára nyitotta meg. Témája: Aquinói Szent Tamás magyar leszármazottai. A Szent István Társulat Kiadó jóvoltából Pályi Gyula – Berzeviczy Klára – Frenyó Zoltán: Aquinói Szent Tamás magyar rokonai című könyvét meg is vásárolhattuk. A történelmi családok képviseletében megfogalmazott reflexiókat dr. Nyáry György, Bethlen Farkas és Ugron Imre Gábor uraktól hallhattunk. Az utolsó hozzászóló dr. Huszár Pál református atya volt. Pajor András katolikus atya előadását is vártuk, de sajnos megbetegedett.

A déli állófogadás végén megkóstolgattuk a Szív utcai Ferdinánd Monarchia Étterem és Cseh Sörház Nagy Magyarország-alakú tortáját. Ebéd után a program zárásaként ünnepi Istentiszteletet következett.

Kristofori Ferenc magánénekes zenei betétekkel tette még ünnepibbé az Emléknapot. Bizáncból küldetett című 52 perces saját szerzeményű (szövegíró: Pajor András) mono-operájából a Jöjj szélvihar! a Hitvesi hűség és Lelket én sosem cseréltem című áriákat énekelte III. Béla király szerepében. Legközelebb szeptember 11-én szombaton a Kossuth téren az Eucharisztikus Kongresszuson a teljes művet elénekli. CD- és DVD-kiadást egyelőre nem tervez.

1 hozzászólás

  1. Kedves Rita! Szeretettel gratulálok! Üdv: Márta