ZETApress

hírportál

Jövő hét: 92. Ünnepi Könyvhét

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 2021. szeptember 2-5-e között rendezi meg a 92. Ünnepi Könyvhetet – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Vörösmarty téri Gerbeaud Cukrászda földszinti Arany-termében.

A világjárvány miatt utoljára két éve találkoztak közvetlenül a könyvesek, szerzők és olvasók. Mivel a pandémia visszahúzódott, de korántsem tűnt el az életünkből, fokozott figyelemmel és elővigyázatossággal készülünk erre a rendezvényre: területileg kibővített helyszínen, a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén, szellősebb beépítéssel, két színpaddal, fertőtlenítő állomások kihelyezésével, maszkokkal készülünk, fertőtlenítjük a színpad előtti székeket, az információs pultokat és a kiadók együttműködését is kérjük ebben a standoknál. A tömegképződést a népszerű írók dedikálásánál igyekszünk elkerülni azzal, hogy nem egyidejűleg szervezik ezeket a kiadók és igénybe veszik a központi, a standoktól elkülönülő dedikálóhelyeket.

A Könyvhét számokban

140 könyves pavilonban, 173 kiadó kínálja a könyveit. A két színpadon, a Vigadó téren és a Vörösmarty téren reggel 10 és este 7 között több mint 70 könyvbemutató beszélgetés lesz. A gyerekeket a Vigadó téri gyerekkönyv részlegnél az MKKE szervezésében Kárász Eszter és Mesezenekara, valamint a Betűtészta Kiadó bábjátéka és más játékos, zenés, a kiadók által szervezett programok várják. A Korzóra települ ki a határon túli magyar irodalom: jelen lesznek az erdélyi, szlovákiai, vajdasági magyar könyvkiadók és szerzők is. A Vörösmarty téren pénteken és szombaton este koncert zárja a napot: pénteken a Canarro zenekar gondoskodik a jó hangulatról, szombaton a Könyvhét zenekara, Müller Péter és a Könyvhat lépnek fel este a színpadon. A négy nap alatt közel 1000 dedikálásra számítunk, jelen lesz a magyar irodalom szinte teljes spektruma.

Szeptember 2-án csütörtökön 15 órakor a Vám és Pénzügyőrség fúvószenekarának felvonulásával és térzenéjével veszi kezdetét a Könyvhét, ünnepi megnyitóbeszédet mond Szabó T. Anna költő, író, műfordító. A megnyitó után a Szép Magyar Könyv 2020 verseny ünnepélyes díjkiosztására kerül sor, ahol bemutatják a díjazott könyveket és alkotóikat.

A weboldalon már tájékozódhatunk az érdeklődők a könyvheti programokról, dedikálásokról. Közzétették a Könyvheti Jegyzéket, amely idén az augusztus 1-je és szeptember 2-a között megjelent magyar nyelvű és szerzőjű, első kiadású kiadványokat; a kiadók magyar szerzők műveiből összeállított 2021. január 1-je óta megjelent ajánlatait; valamint a külföldi szerzők január 1-től megjelent első kiadású könyveit tartalmazza. A Könyvhétre elkészült a Könyvhét Prospektusa, ahol részletesebb tájékoztatást kapnak az olvasók a kiadványokról.

Szeptember 2-án déltől nyitnak, naponta reggel 10-től este 19-ig nyitva lesznek a könyvárusító helyek, természetesen sokan előbb is nyitnak és később is nyitva tartanak. Az idei Könyvhét támogatói: NKA, MASZRE, Líra Kereskedelmi Zrt., Libri-Bookline Zrt., Centrál Médiacsoport Zrt., HVG Kiadó Zrt., Budapest-Főváros Önkormányzata, Belváros-Lipótváros Önkormányzata.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2021-ben is meghirdette a legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára a Szép Magyar Könyv 2020 díjakért folyó versenyt. A díjak odaítéléséről idén az MKKE Elnöksége által felkért öt tagú szakmai zsűri döntött. A zsűri tagjai dr. Révész Emese elnök, Babucs Éva, Benedek Barna, Nagy Gabriella, Wunderlich Péter voltak.

A Szép Magyar Könyv díjat az MKKE adományozza a könyves alkotóközösségeknek és szakembereknek, de az elmúlt évtizedekben a közjogi méltóságok és magánszemélyek különdíjak felajánlásával csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A versenyen 83 kiadó vett részt, összesen 147 kötettel jelentkeztek a kiadók. A benevezett könyvek kínálata nagyon színes volt, ezért a zsűri döntése alapján a hagyományos kategóriákon kívül létrehoztuk a Múzeumi művészeti könyvek díjat, illetve az Év Illusztrátora kategóriát megosztottuk: felnőtt- és gyermekirodalomra. A verseny győzteseinek ünnepélyes díjátadója szeptember 2-án az Ünnepi Könyvhét megnyitója után 16 órakor lesz a Vörösmarty téri színpadon. A Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjazott kötetei:

A győztes Szépirodalom kategóriában: László Noémi: Műrepülés (Gutenberg Kiadó)

A győztes Gyermek és ifjúsági könyvek kategóriában: Bertóti Johanna: Almából ki, körtébe be (Koinónia Kiadó)

A győztes Művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategóriában: Mártonffy Melinda: Franciaudvaros bérházak Budapesten (ARTEM/BOOKS Kiadó)

A győztes Könyvsorozatok kategóriában: Grecsó Krisztián: Pletykaanyu; Isten hozott; Harminc év napsütés; Vera (Magvető Kiadó)

A győztes Szakkönyv kategóriában: Monok István, Zvara Edina: Esterhasiana Biblioteca. A gyűjtemény története és könyvanyagának rekonstrukciója (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ)

A győztesek Az Év Illusztrátora kategóriában

gyermekirodalom: Kiss Ottó: A piros tengeralattjáró (Betűtészta Könyvkereskedelmi és Kiadó Kft.) – illusztrátor: Orosz Annabella

felnőttirodalom: Szerb Antal: Utas és holdvilág (Libri – Scolar) – illusztrátor: Nagy Norbert

A győztes Múzeumi művészeti könyvek kategóriában Árvai Mária, Véri Dániel: A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött (Ferenczy Múzeumi Centrum)

Szép magyar könyv különdíjasok

a köztársasági elnök különdíja: Barokk freskófestészet Magyarországon II. (MMA Kiadó)

a miniszterelnök különdíja: Andrássy Dorottya, Dúzsi Éva, Horváth Zsuzsa, Katona Júlia, Kelecsényi Kristóf, Kerekes Margit, Lukács József, Sisa József: Az országház építése és művészete (Országház Könyvkiadó)

a főpolgármester különdíja: Presser Gábor: Presser könyve (Helikon Kiadó)

az MTA különdíja: Gyurgyák János szerk.: Trianon 100 (Osiris Kiadó)

Tamás László-díj: Faludy György, François Villon: François Villon balladái Faludy György átköltésében (Európa Könyvkiadó)

Az EMMI 3 különdíja:

Csalár Bence: Színfalak mögött. A magyar divat. (BOOOK Kiadó);
Orosz István: Örömajkon örömének. (Méry Ratio Kiadó);
Pintér Judit szerkesztő: Sára Sándor. (MMA Kiadó)

Az MKKE különdíja Krúdy Gyula: Book of dreams (Club of Odd Volues – Boston, Gyomai Kner Nyomda)

Szóljon hozzá!