ZETApress

hírportál

Fesztivál Pest-Budán

Fesztivál-fővárossá alakul Budapest az ünnepi hétvégén: változatos programkínálattal várnak mindenkit a Szent István Nap rendezvényein – derült ki a programokból.

Három és fél napig tartó fesztivállal, változatos programkavalkáddal és több mint 20 programhelyszínnel várják az ünnepelni és kikapcsolódni vágyókat augusztus 19-e és 22-e között a Szent István Nap rendezvényein. Az ünnepségsorozat legizgalmasabb része az idei évben is a tűzijáték lesz: az Új Tűz és fények játéka nevet viselő műsor idén látványos és izgalmas fény- és drónshowval, valamint a magyar nép történetét pogány őseinktől az államalapításig elmesélő narrációval egészül ki.

Augusztus 19-étől augusztus 22-ig, a Szent István napi ünnepi rendezvények idejére Budapest belvárosa, az Országház és környéke, a budai és pesti rakpart, a budai Vár, a Gellért-hegy is színes és izgalmas forgataggá, Budapest pedig igazi fesztiválfővárossá alakul. Az augusztus 20-i központi rendezvényeken – a Szent István Napi Díszünnepségen, a Zászlófelvonáson, a Tisztavatáson, a Duna feletti Légi-parádén, valamint az Ünnepi Szentmisén és a Szent Jobb körmeneten túl – a szervezők minden korosztály számára változatos, színes és izgalmas programokkal készültek.

A budai Várnegyed több rendezvénynek is otthont ad: a Tóth Árpád sétányon kap helyet a magyar történelem hét kiemelkedő alakjának emléket állító Hősök útja, a Kapisztrán téren pedig honvédségi programok és a katonazenekar koncertjei láthatók majd. Augusztus 20-án nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt az újjáalkotott Szent István-terem, amely nagyszabású, különleges kiállítással várja az érdeklődőket és augusztus végéig ingyenesen látogatható.

Az ünnepi rendezvénysorozat kiemelt eseményeként augusztus 21-én 19 órakor Leslie Mandoki és világhírű zenekara – többek között Al Di Meola, Richard Bona, Randy Brecker, Mike Stern, Tony Carey, Bill Evans és Szakcsi-Lakatos Béla – ad ingyenes koncertet a Szent István Bazilika előtt. A háromórás előadás keretében a Grammy-díjas művészek Bartók Béla: Magyar Képek albumának modern feldolgozását adják elő.

Az ünnepi hosszú hétvégén a legkisebbeket a Városligetben a Gyermekliget mutatványosai, cirkuszművészei és színpadi műsorai, a fiatalokat a Szabadrét Fesztivál piknikhangulata, a Műegyetem rakparton a RoadMovie koncertjei, a Szabadság téren az Utcazene és Foodtruck Show várja, míg legdicsőbb sportsikereink visszaidézésére pedig a Március 15. téren, a Sporthősök programjain nyílik lehetőség.

A Filozófusok kertjében a Panorama Classical programjain a fantasztikus Gellért-hegyi panorámát csodálva a legnépszerűbb klasszikus dallamokat élvezhetik az érdeklődők, a fellépők között pedig megtaláljuk többek közt az Óbudai Danubia Zenekart és a Modern Art Orchestrát is. A program szervezői nemcsak a klasszikus zene, de az operett szerelmeseire is gondoltak: az Operett Korzó színpadán a Budapesti Operettszínház művészei a legismertebb és legnépszerűbb operettslágerekkel, a VinCe Buborék Fesztivál vendéglátóhelyei pedig a pezsgők, proseccók, cavák, pezsgők és fröccsök legjavával örvendeztetik meg a közönséget.

A Szent István napi programok között igazi kuriózumnak számít az Aranyvonat: az eredetileg a Szent Jobbot országos körútra szállító impozáns kocsiszerelvény 1938-ban az államalapító halálának 900. évfordulójára készült, a II. világháborúban azonban megsemmisült. A vasúti kocsi rekonstrukciója 2015-ben kezdődött, az újjáalkotott Aranyvonatot idén augusztus 20-a és 22-e a Kossuth téren tekintheti meg a nagyközönség.

A klasszikus magyar ételek kedvelőit a Vörösmarty téren a Csárdafesztivál, a Várkert Bazárnál pedig a Magyar Ízek utcája várja, a népművészet kedvelői számára pedig jó hír, hogy a Mesterségek ünnepe idén ingyenesen látogatható. A hagyományosan a budai Várban megrendezett program kiemelt témája idén a vadászat és a halászat, a Mesterségek ünnepének díszvendégei pedig a türk nyelvű országok lesznek.

A Retro Tabán kultikus helyszínen, a sok évtizedes koncerthagyományokkal rendelkező Tabánban kínál izgalmas programokat kínál a mindazoknak, akik az elmúlt évtizedek legjobb zenéiből kívánnak csemegézni: fellép a Ladánybene27, TNT, Szikora Róbert és az R-Go, Back II Black, Hevesi Tamás, Emelet, Török Ádám és a Mini, Mobilmánia, Beatrice, Deák Bill Gyula, Hooligans és a Skorpió is.

A koncerteken és a zenés programlehetőségeken kívül a pesti oldalon, a Nehru-parton a Művészkertben az irodalomé, míg a Bálnában a divaté és a dizájné a főszerep. A programok elsősorban a hagyományos és kortárs divat- és designipar különböző aspektusainak játékos, készségfejlesztő bemutatására fókuszának ? az érdeklődők többek közt Zero Waste workshopon, Építsd fel Magyarországot LEGO-ból! programon is kipróbálhatják magukat, de elsajátíthatják az övtáska- és a kitűzőkészítés alapjait, a varrósarokban a használt ruhák újjávarázsolására van lehetőség.

Az államalapításhoz kapcsolódó ünnepségsorozatot idén is az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték koronázza meg. Az Új Tűz és fények játéka műsor koncepcióját Iványi Árpád álmodta meg, és a tűzijáték idén látványos fény- és drónshow-val és narrációval is kiegészül – e történelmi mese segítségével népünk történetét a vándorló pogány őseinktől a Csodaszarvason át egészen Szent István tündökléséig követhetjük nyomon.

A mozgáskorlátozott vendégek és családjaik a Kossuth téren az Andrássy Gyula lovas szobor és a Parlament épülete között akadálymentes, biztonságos körülmények között tekinthetik meg a tűzijátékot, és a kerekesszékesek számára a szervezők ülőhelyeket is biztosítanak. Az ünnepség ideje alatt különjáratú, alacsony-padlózatú buszok közlekednek a Nyugati tér és a Kossuth tér között.

A Szent István napi rendezvényekhez és a tűzijátékhoz kapcsolódóan Budapesten belül több helyen lehet megváltozott forgalmi rendre lehet számítani – ezzel kapcsolatban további információk a police.hu, a BKK oldalakon, valamint a BKK Futár alkalmazásban olvashatók. A programokkal kapcsolatban további információk idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!