ZETApress

hírportál

Új főigazgató az MNM élén

L. Simon László lett a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója – tudatták sajtósaik. Prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter 2021. július 31-i hatállyal a miniszteri biztost nevezte ki a Magyar Nemzeti Múzeum élére, aki a következő öt évben a magyar állam legrégebbi és egyben legnagyobb kulturális intézményét vezetheti.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum most beiktatott főigazgatója 1972. március 28-án született, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban 1990-ben érettségizett, majd az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán 1996-ban magyar-történelem szakos tanári oklevelet, az ELTE BTK-n pedig 1998-ban magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári végzettséget szerzett. Ugyancsak az ELTE-n Ph.D ösztöndíjasként abszolutóriummal zárta tanulmányait. Ezután megszerezte a felsőfokú kulturális menedzseri képesítést és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán a szőlész-borászmérnök szakot is elvégezte.

20 éves kora óta publikálja verseit, rövidebb prózai munkáit, recenzióit, kritikáit, esszéit, tanulmányait, különböző folyóiratokban, alapítója a Fiatal Írók Szövetségének, amelynek 1998-tól 2004-ig elnöke is volt. 2004-től 2010-ig a Magyar Írószövetségben dolgozott, ahol a szervezet titkáraként Kalász Márton és Vasy Géza elnöki munkáját segítette. Két és fél évtizedes szerkesztői gyakorlattal rendelkezik: a Magyar Műhely című avantgárd irodalmi folyóirat szerkesztőségének 25 éve tagja. Hosszú évekig szerkesztője, illetve főszerkesztője a Szépirodalmi Figyelő című folyóiratnak, 2010 előtt pedig az Írószövetség nagy múltú Kortárs lapjának rovatvezetője. Alapítása óta szerkesztője a Kommentár konzervatív társadalomtudományi folyóiratnak, ahol alkalmanként maga is publikál. Alapítója volt a Ráció Kiadónak, ahol számos könyve is megjelent. Ezenkívül kötet- és könyvborító tervezéssel is foglalkozott, tipográfiai munkásságát önálló kiállítás keretében mutatták be Székesfehérváron. A saját verseit tartalmazó Japán hajtás című verseskötet vizuális megtervezése, nyomdai előkészítése is személyesen az ő munkája, amely a 2008-as Könyvhéten Szép Magyar Könyv Díjat kapott.

Jelenleg az Aktuális avantgárd és Underground expanzió tudományos, valamint a Velencei-tavi könyvtár helytörténeti könyvsorozat sorozatszerkesztője. Több mint egy évtizede alapítója volt a budapesti Magyar Műhely Galériának, ami napjainkban is a fővárosi képzőművészeti élet egyik elismert helyszíne. A Fidesz parlamenti frakciójában helyet foglaló L. Simon László bejelentette, hogy aktív pártpolitikusi munkáját befejezi.

Ez a személyes életemben is komoly változást fog hozni, hiszen az aktív pártpolitikusi munkát befejezem. Köszönöm Gulyás Gergely miniszter úr és Lezsák Sándor elnök úr támogatását, akik az első pillanatban mellém álltak. Örülök, hogy a Latorcai Csaba államtitkár úr által vezetett bizottságban a közel két órás meghallgatás után mind a hat bizottsági tag szavazatával támogatott. Különösen megnyugtató a Nemzeti Múzeum Üzemi Tanácsának, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének, valamint, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége delegáltjának igenlő szavazata. Megtisztelő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr is végigolvasta a pályázatomat, megismerve és támogatva a terveimet. Köszönöm a hosszú évek óta mellettem dolgozó munkatársaim segítségét, szakmai és emberi támogatását. Köszönöm az elmúlt hetekben kapott sok biztatást, különösen is a múzeumi világból, történész, régész, művészettörténész körökből, valamint a családom tagjaitól, az anyaországi és erdélyi értelmiségi barátaimtól, a nemzeti kultúránk ápolásáért elkötelezett politikusoktól érkező bátorítást. Igyekszem mindezt viszonozni, a bizalmat megszolgálni. Soli Deo gloria – fogalmazott Facebook-posztjában a 219 éves intézmény 49 éves új főigazgatója, aki az 59 éves Varga Benedektől vette át a feladatot.

Szóljon hozzá!